Så blev ex-spionens kartläggning av Trump en världsnyhet

Nu avslöjas spelet bakom skandalrapporten

Publicerad 2017-01-12

WASHINGTON. Det började som ett rutinuppdrag beställt av en politisk motståndare.

Men de hemliga ryska källorna kom med så allvarliga uppgifter om USA:s blivande president att den tidigare spionen kände sig tvingad att slå larm till FBI.

Här är berättelsen om hur rapporten, som varnar för att Donald Trump riskerar att bli utpressad, kom till.

Syftet var aldrig att få världens mäktigaste supermakt att skälva, bara en dryg vecka innan den 45:e presidenten ska sväras in.

När den före detta spionen, som enligt källor till Wall Street Journal är britten Christopher Steele, fick i uppdrag att kartlägga Donald Trump var det bara ett rutinärende.

Men via topphemliga uppgiftslämnare, flygplatsmöten och senatorn John McCains pliktkänsla hände det sig ändå att rapporten blev en global jättenyhet. Nu avslöjar The Guardian skandaldokumentets osannolika historia.

Demokrat tog över

Christopher Steeles beställare var ett bolag i Washington, som specialiserar sig på att gräva fram information som människor helst vill dölja. Enligt tidningen hade de i sin tur fått förfrågan från en av Donald Trumps motståndare i de republikanska primärvalen.

När Steele, som tidigare arbetade för den brittiska underrättelsetjänsten MI-6, började arbeta var dock striden om Republikanernas nominering redan avgjord. Men hans uppdragsgivare hade hittat en ny kund. Det ska röra sig om en demokratisk sympatisör vars identitet fortfarande är okänd.

”Har skadliga uppgifter”

Under sin spionkarriär var Christopher Steele stationerad i Ryssland. Han skaffade sig då ett omfattande nätverk av uppgiftslämnare. Dessa blev mycket nyttiga i kartläggningen av Donald Trumps ryska kopplingar. Enligt uppgifter ska hans efterforskningar ha visat att Ryssland förfogar över ekonomiska, politiska och personliga uppgifter om den tillträdande amerikanska presidenten. Informationen beskrivs som så känslig att den befaras kunna användas för att utpressa Trump, enligt amerikanska medier.

Misstänkte mörkläggning

I juli 2016 skickade Steele en rapport till sin uppdragsgivare. Men på grund av uppgifternas tyngd kände han sig också tvingad att kontakta FBI.

Byrån var dock fullt upptagen med nya mejl som kunde ha koppling till utredningen av Hillary Clintons privata mejlserver, och Steele fick inte någon respons på informationen han lämnat. Den tidigare spionen misstänkte att en mörkläggning var på gång. I oktober berättade han därför om resultatet av sitt arbete för nyhetssajten Mother Jones, som blev först med att rapportera om uppgifterna.

Träffades på flygplats

Senare under hösten började rapporten cirkulera i Washingtons politiska kretsar. I november fick den republikanske senatorn John McCain kännedom om dokumenten. Han skickade en medhjälpare över Atlanten för att träffa Christopher Steele. De två sammanstrålade på en flygplats. Mötet omgärdades av stort hemlighetsmakeri. McCains förtrogne hade endast instruerats att leta efter en man som bar på ett exemplar av Financial Times.

När medhjälparen var tillbaka i USA sa han till McCain att det var omöjligt att bedöma sanningshalten i dokumenten utan en grundlig utredning. I december träffade senatorn FBI:s chef James Comey i enrum för att ge honom rapporten.

– Efter att jag studerat dokumenten kunde jag inte avgöra om det fanns någon sanning i dem. Då gav jag informationen till FBI-chefen, har McCain sagt i ett uttalande.

Därefter hamnade en sammanfattning av Steeles utredning som en bilaga till en underrättelserapport om Rysslands försök att påverka presidentvalet. Den presenterades för Donald Trump och Barack Obama förra veckan. Exakt hur dokumentet hamnade där är inte känt. Klart är dock att bilagan snabbt läckte till CNN, som publicerade den explosiva nyheten på tisdagen.

”Fullständigt nonsens”

Donald Trump har kraftfullt förnekat att Ryssland skulle ha någon skadlig information om honom.

– Det är fullständigt nonsens. Rapporten är inte värd pappret som den är skriven på, sa Trump vid en presskonferens på onsdagen.

Den blivande presidenten gick så långt som att neka en CNN-journalist att ställa frågor – som straff för nyhetsrapporteringen.

– Din organisation är fruktansvärd. Var tyst, sa Trump.

TRUMPS REGERING

TRUMPS TWITTERFLÖDE