Därför vägrar Trump erkänna Putins inblandning

Genom att envist fortsätta förneka Rysslands inblandning i valrörelsen vill Donald Trump försöka skydda sin legitimitet som president.
Om uppfattningen sprider sig att Hillary hade vunnit utan Putins tricks så devalveras Trumps presidentskap redan innan han tillträtt.

Donald Trump har gång på gång visat att hans taktik är att aldrig erkänna några fel och aldrig be om ursäkt. Att vrida bort rampljuset från sina egna problem. Med mycket få undantag så var det så han bedrev sin valrörelse. Med stor framgång.
Nu är problemet att CIA, FBI och USA:s samlade underrättelsetjänster alla säger samma sak. Ryssland försökte inte bara undergräva förtroendet för den demokratiska processen i USA utan man gjorde dessutom allt för att hjälpa Donald Trump att vinna valet.

Läckte information

Främst skedde detta genom att släppa mindre smickrande avslöjande om Hillary Clinton och därigenom undergräva hennes förtroende hos den amerikanska allmänheten. Enligt CIA och de övriga hackade Ryssland in i både demokraternas och republikanernas system. Men det var bara negativ information om Hillary Clinton som läcktes ut via Wikileaks och andra.
Därför drar man slutsatsen att Putins mål var att skada Hillary och få Donald Trump vald.
Vilket från rysk synvinkel var en fullt naturlig taktik. Clinton utmålade Ryssland som ett stort hot och lovade att upprätthålla sanktionerna om hon vann. Trump uttalade sig väldigt sympatiskt om Putin och antydde att han var beredd att både avskaffa sanktionerna och låta Ryssland få behålla Krim.
President Putin hade varit dum i huvudet om han inte dragit slutsatsen att Trump var bättre för Ryssland än Clinton. Men därifrån till cyberattacker för att få detta att hända är steget långt och farligt. Att försöka påverka den demokratiska processen hos världens supermakt kan lätt ses som en form av krigshandling.

Sätter Trump i rävsax

Även om det är svårt att mäta exakt hur stor inverkan den ryska påverkanskampanjen hade på valutgången. Det går inte att tvärsäkert slå fast att Trump inte vunnit valet utan Putin.
Vladimir Putins handlade har satt den tillträdande amerikanske presidenten i lite av en rävsax.
Även om underrättelserapporten som offentliggjorts innehåller få konkreta bevis för att Putin personligen gav order om cyberattacken så står USA:s samlade underrättelseimperium bakom den slutsatsen. Det är inget Trump enkelt kan vifta borta även om han fortsätter försöka. Kanske för att skydda sina affärsintressen.
Ett annat skäl, vid sidan av den personliga prestigen, till att han så envist vägrar godta slutsatserna om den ryska inblandningen är att de försvårar för honom att genomföra sin plan att förbättra relationerna med Moskva.
Om Putin försökte påverka valutgången kan Trump inte gärna resa till Moskva och dunka hans rygg och säga att allt är förlåtet. Det blir mycket svårare för honom att häva sanktionerna mot Ryssland eller att inleda ett krig mot IS i Syrien med Ryssland som främsta allierad.
Trump får det också mycket tuffare att få en del av sina ryssvänliga ministrar, som utrikesminister Rex Tillerson, godkända av kongressen. Det finns gott om Putinfientliga republikaner som kommer att grilla Trumps utnämningar i de förhör som ska hållas.

Putin riskerar att förlora

Putin hade mycket att vinna på att Trump blev vald men eftersom hackarna inte lyckades dölja sin identitet så riskerar han nu att förlora en del av fördelarna med Donald Trump i Vita huset.
Men även om Trumps valseger riskerar att devalveras av Rysslands inblandning så finns det inget sätt att frånta honom segern med mindre än att ställa Trump inför riksrätt. För att kunna göra det måste hans motståndare bevisa att Trump på något sätt låg bakom eller kände till den ryska inblandningen. Hittills finns det inga trovärdiga uppgifter som pekar i den riktningen.
För Europa är CIA:s slutsats att Ryssland kommer att fortsätta använda sig av cyberattacker för att påverka val hos USA:s allierade, särskilt oroande.
I april väntar presidentval i Frankrike. I september i Tyskland. I båda fallen skulle Putin ha ett stort intresse av regimskiften.
Hoppet är att alla den här gången är bättre förberedda och kan upptäcka cyberattackerna i tid.