Rasande brand efter jordskalv

Publicerad 2023-02-07

Det enorma jordskalvet har förstört tusentals byggnader och infrastruktur i Turkiet och Syrien.

Nu rasar en stor brand i den turkiska hamnstaden Iskenderun.

Söndervälta containrar står i lågor och svart rök bolmar mot skyn.

Jordbävningen i Turkiet har lämnat städer och byar i Turkiet och Syrien i förödelse. I Iskenderun, en av Turkiets största hamnstäder, har omkullvälta containrar orsakat en massiv brand.

Bilder från platsen visar hur tjock, svart rök stiger mot himlen och containrar som slukas av lågorna. På tisdagen har branden rasat i nästan ett dygn.

Branden tvingar också företag att hitta andra vägar för att frakta vidare varor, enligt Reuters.

Danska fraktjätten Maersk säger till Reuters att alla transporter som är ute behöver ledas om till andra hamnar. Enligt Maersk är det oklart när hamnen i Iskenderun kan användas fullt ut igen.

”Vi gör allt vi kan för att hitta en lösning på situationen”, skriver fraktjätten i ett pressmeddelande.

Dödstalen kan överstiga 20 000

På tisdagen utlyste Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ett undantagstillstånd i landet i tre månader med anledning av jordbävningen.

Totalt uppges tusentals byggnader och infrastruktur ha förstörts i skalven. Dödstalen har hittills överstigit 5 000, men Världshälsoorganisationen WHO varnar för att dödsiffran kan nå över 20 000 under de kommande dagarna.

På de jordbävningsdrabbade platserna pågår fortfarande räddningsarbetet i hopp om att fortfarande kunna hitta överlevare under rasmassorna.

Följ ämnen i artikeln