Anhöriga tänder ljus för 17-åringen: ”Han brydde sig om alla”

Publicerad 2023-03-06

HÄSSLEHOLM. Bland ljus och blomsterhav ligger en trasig backspegel kvar på marken.

Den 17-åriga pojken som dog i trafikolyckan i Hässleholm i går sörjs nu av släkt och vänner.

– Han längtade så mycket till han skulle bli 18 och få sitt körkort, men det hände aldrig. Han ville inte dö, säger Katja, 16.

Den skånska landsvägen slingrar sig genom den vackra lövskogen, böljande över små gupp.

Men vid en kurva strax söder om Vinslöv ligger en krossad bilruta, plastdetaljer från en bil, ett blomsterhav och tända ljus. Det är här en 17-årig pojke dog när en personbil med sju ungdomar körde av vägen under söndagseftermiddagen.

– Han satt alltid med bälte, oavsett vilken bil han åkte i. Att han blev drabbad, det trodde ingen. Varför skulle det vara just han? säger kompisen Lina Jönsson, 21.

När hon fick reda på vem som drabbats av olyckan blev allting svart. De har samlats med flera kompisar på olycksplatsen för att tända ljus och lämna en blomma.

– Han var världens snällaste kille. Han hade livsglädje och många planer, säger Katja, 16.

Många berättar samma sak. Att han alltid ställde upp, en kille som gillade att fiska och var duktig i skolan, med livet framför sig.

– Det fanns inget ont i den människan. Det spelade ingen roll vem som gjorde han någonting, han var alltid bara snäll mot alla. Han fick alltid oss att skratta. Hade man problem någon gång löste han det.

”Hade man något problem löste han det”, säger Ebba Andersson. Hon kramar om kompisarna Katja och Lina vid olycksplatsen.

”Alla tycker det är jättejobbigt”

Fem av de som drabbades gick på samma gymnasium i Kristianstad. När rektorn på skolan såg nyheten om olyckan tänkte han direkt att det skulle kunna vara hans elever.

– Alla tycker det är jättejobbigt, och vi är olika rustade för att kunna hantera det. Vi ska försöka vara lomma och trygga, för det är det som behövs i denna situationen, säger han.

I dag finns ett minnesrum på skolan. De försöker bedriva undervisningen på det sätt som det går, med olika förutsättningar för de olika klasserna. Mattias Olsson som är skolchef i Kristianstads kommun inledde krisarbetet redan i går kväll.

– Jag förstod ganska snart att det mycket väl kunde röra sig om elever i våra skolor. Vi försöker nu bedriva undervisningen som vanligt med vissa undantag, säger han.

Vad som har gjort att bilen kört av vägen är ännu inte klart. Olyckan utreds som vållande till annans död, vållande till kroppsskada, vårdslöshet i trafik och rattfylleri. Det är en rutin att sätta den typen av brottsrubricering för att kunna utreda vad som hänt.

Senare meddelade polisen att man även utreder ringa narkotikabrott.

Gert Jönsson, 73, bor i närheten av olycksplatsen, och kände direkt igen kurvan när han såg den på nyheterna. Han önskar att Trafikverket sätter upp fler varningsskyltar för att det är skarpa kurvor på vägen.

– Det är ju hemskt. Sju ungdomar, alla i tonåren. Det är väldigt tragiskt.

Gert Jönsson, 73, säger att han tycker det är mycket olyckor på vägen.

En riktigt bra kompis

Jessica Nilsson svänger in vid olycksplatsen. Hennes barn var kompisar med pojken, men även hon som vuxen tyckte väldigt mycket om honom.

– En fantastisk person. Han såg aldrig skillnad på någon, det kvittade om man var vuxen eller barn. Behövde man någon att prata med så fanns han där, säger Jessica.

Att veta att ens barn har en riktigt god vän som alltid ställer upp är en stor trygghet för en mamma, berättar hon.

– Han brydde sig om alla. Jag tycker så fruktansvärt synd om hans familj, som har förlorat en så fantastisk ungdom, med så mycket kompisar.

Det är det tyst i lövskogen. Det är vindstilla och när ingen bil kör förbi hörs bara ljudet av fågelkvitter och tonårstårar. 

Någon har lämnat en flaska sprit, apelsinjuice, cigaretter och en cheeseburgare. En gåva som kanske är en blinkning till de tonårsminnen som varit, och de tonårsminnen aldrig kommer att bli.

– Det är för nära för att vara sant. Han är saknad av alla, alla visste vem han var. En riktigt fin vän, säger en ung tonårstjej.

Följ ämnen i artikeln