Estoniadom överklagas – ”vill se skärpta straff”

Publicerad 2022-09-23

Åklagaren överklagar domen mot Estoniafilmarna.

Hon anser att straffen ska skärpas.

– Nu är det upp till hovrätten att besluta om de beviljar prövningstillstånd, skriver åklagaren Helene Gestrin i ett pressmeddelande.

I början av september dömdes journalisten Henrik Evertsson och fotografen Linus Andersson för brott mot grav efter filmningarna vid Estonia.

Vrakexperten och fotografen Linus Andersson och journalisten Henrik Evertsson vid rättegången i Göteborgs tingsrätt i augusti.

Nu överklagar åklagaren domen. Hon yrkade på villkorlig dom och böter och tycker att det tidigare straffet på 40 dagsböter bör skärpas.

– Nu är det upp till hovrätten att besluta om de beviljar prövningstillstånd, vilket jag tycker vore lämpligt att ge eftersom lagstiftningen och frågan om straff tidigare inte är prövad, skriver kammaråklagare Helene Gestrin i ett pressmeddelande.

Även de dömda männen har överklagat domen och vill bli frikända.

I september 2019 ledde Evertsson ett dokumentärteam som filmade Estoniavraket på Österjöns botten med hjälp av en dykrobot.

Videomaterialet avslöjade ett tidigare okänt hål i Estonias skrov, vilket visades i den uppmärksammade tv-serien ”Estonia - fyndet som ändrar allt”.

Bild från dokumentärserien, producerad av Dplay, som fick de båda männen dömda. Enligt uppgifter i dokumentärserien är det tidigare dolda hålet i fartygets skrov fyra meter högt. Bilden tagen av en dykrobot.