Varannan svensk positiv till nya högerregeringen

Publicerad 2022-10-25

Drygt varannan svensk tror att den tillträdande högerregeringen är positiv för Sverige, enligt en undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

Samtidigt tror var fjärde väljare att det blir extraval innan mandatperioden är slut.

– Det räcker att ett par politiska vildar hoppar av, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

I tisdags presenterade Ulf Kristersson (M) sin regeringsförklaring och den politik som högerpartierna vill driva igenom.

Samtidigt fick också Sverige en ny regering, med ministrar från M, KD och L. Sverigedemokraterna, som fått igenom mycket av sin politik i överenskommelsen, är stödparti.

Enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop tror drygt varannan svensk att den nya regeringen är positiv för Sverige. 42 procent av de tillfrågade tror att regeringen kommer att påverka Sverige negativt, medan 6 procent är tveksamma.

Nästan alla av de tillfrågade personerna som sympatiserar med högerblocket tror att Ulf Kristerssons kommande regering är positiv för landet. Medan nästan alla väljare som röstade på vänsterblocket har svarat tvärt om.

– Det är självklart så att de partier som står bakom överenskommelsen tycker det är positivt. Många väljare till höger uttrycker en längtan och säger ”äntligen en långsiktig och bra strategi för att ta tag i problem”. Många nästan jublar, säger Demoskops vd Karin Nelson och fortsätter:

– I Liberalerna, där det pågår någon form av svekdebatt, är det många som tycker det är positivt. Bland Centerpartiets väljare finns det de som är både positiva och tveksamma, och bland de rödgröna partierna tror man till allra största del att det är negativt.

Karin Nelsson.

Var fjärde väljare förväntar sig extraval

Samtidigt tror drygt var fjärde väljare att extraval sannolikt kommer att utlysas innan mandatperioden är slut.

Något Karin Nelson beskriver som förvånansvärt lågt historiskt sett. När Löfven tillträdde 2014 trodde 35 procent på extraval. I oktober 2018 var siffran 49 procent.

– Det är ett annat läge än 2014 och 2018 då vi hade decemberöverenskommelsen och januariavtalet. Det var två processer som tog lång tid och i båda fallen handlade det om att hålla SD utanför. Nu finns det ett avtal på plats som inkluderar SD, säger Nelson.

– Ett argument för att det regeringen inte håller och att det blir extraval är att det är en ganska bräcklig regering med få mandat. Det räcker att ett par politiska vildar hoppar av för att det ska bli extraval.

Bland de väljare som röstade på S, V, MP och C tror 55 procent av de tillfrågade att extraval är att vänta innan 2026.

Detta medan det bland högerpartiernas väljare endast är 7 procent som tror att det är mycket eller ganska sannolikt att det blir extraval.

Talmannen Andreas Norlén och Ulf Kristersson.