22-åring döms för domkyrkokuppen – får fängelse

Eskilstuna tingsrätt dömer efter stöld av riksäpple och kronor

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hans dna hittades på den krossade montern och de två stulna kronorna.

Till slut erkände 22-åringen också inblandning i kuppen mot Strängnäs domkyrka.

Nu har mannen dömts till fängelse.

Den 22-årige man som erkänt inblandning i domkyrkokuppen i Strängnäs har dömts till fyra och ett halvt års fängelse för grov stöld och försökt till grov stöld.

Tingsrätten uppger i ett pressmeddelande:

”Tingsrätten har funnit att den tilltalade tillgripit tre föremål som utgjorde delar av Karl den IX:s samt Kristina den äldres begravningsregalier. Den tilltalade har erkänt detta och lämnat spår som binder honom till föremålen. Tingsrätten har också mot hans förnekande funnit att han försökt tillgripa de ytterligare tre begravningsregalier som förvarades på samma plats.”

Avbröts av glädjebesked

Rättegången mot 22-åringen inleddes i slutet av januari, men fick en vecka senare avbrytas – efter ett glädjebesked. Då hade nämligen regalierna hittats. De återfanns i en soptunna med ordet ”bomb” skrivet på sidan – uppställd på en bil på en parkering.

Man kunde snabbt konstatera att fyndet verkligen gällde de stulna regalierna, som hade blivit skadade i hanteringen av stöldgodset.

1 av 12 | Foto: Regalierna hittades i en soptunna märkt ”bomb”, som låg på en bil.

I samband med att rättegången tog en paus anhölls ytterligare två män, misstänkta för inblandning i kyrkokuppen. Utredningen kring männen pågår fortfarande.

Fortfarande söker polisen vittnen till kuppen, och i synnerhet en fiskare som uppges ha hjälp kyrkotjuvarna när deras båt gått sönder.

I flykten hade 22-åringen och medhjälparna använt cyklar till en väntande båt. Men då gick något snett.

– Någonting händer så deras båt går sönder. Så de blir liggande still ute i vattnet. Det är då kille nummer ett kommer och plockar upp dem och bogserar dem, och bogserar dem mellan Arnö och Oknö, säger polisens utredare Patrik Zanders till ”Efterlyst”.

”Är superviktig”

Även den båten fick problem då bensinen tog slut – och ytterligare en man, fiskaren, hjälper till.

– Det är en kille i 40-50 årsåldern. Han sitter i en liten vit eka och på den ekan sitter en aktersnurra och dessutom en liten elmotor i fören. Den här personen som sitter och fiskar tar över bogseringen.

Patrik Zanders fortsätter:

– Han är superviktig för oss att få kontakt med för han har ju förmodligen bogserat de här två gärningsmännen, och förmodligen med godset också.

1 av 4 | Foto: Polisens förundersökning
Kristina den äldres begravningskrona.
Publicerad:

LÄS VIDARE