Han hade ett falskt polisleg

Uppdaterad 2020-10-20 | Publicerad 2013-02-17

Maskeradligans tidigare ledare fast efter skottdrama

HÄKTAD – IGENSå sent som 2004 dömdes Mats Rimdal, tidigare ledareför Maskeradligan, till fängelse för grova brott. Natten till onsdag förra veckan greps han av polis i Helsingborg, misstänkt för bland annat grovt narkotikabrott. Bilden ovan är hämtad från rättegången mot Rimdal (i blå skjorta) 1999.

Polisen slog till mot Maskerad­ligans ledare och hans nya gäng.

Den beväpnade Mats Rimdal, 56, kunde gripas efter att polisen öppnat eld.

Nu riskerar den ökände gangstern åtal för nya grova brott.

MISSTÄNKT I KNARKHÄRVAHär på Traktörsgatan i Helsingborg slog polisen till mot Mats Rimdal och hans kumpan. Nu sitter Maskeradligans tidigare ledare häktad för flera grova brott.

Strax efter midnatt, natten till onsdag förra veckan, stoppade tungt beväpnad polis från Stockholm en BMW på Traktörsgatan i södra Helsingborg. I bilen satt Mats Rimdal, 56, före detta ledare för den ökända Maskeradligan.

I BMW:n fanns även en 38-årig man, tidigare dömd för grova narkotikabrott.

Beväpnad när han greps

En av männen lyckades fly från platsen men greps 20 minuter senare i en lägenhet på Umeågatan, cirka 1,5 kilometer åt nordöst.

Mats Rimdal, 56, var vid tillfället beväpnad och polisen sköt varningsskott under gripandet.

De båda männen misstänks ingå i en omfattande knarkhärva i Stockholm och Södertälje, med förgreningar ner till Helsingborg i Skåne.

Stockholmspolisen hade, enligt uppgifter till Aftonbladet, haft spaning på Rimdal och hans nya kontakter en längre tid. Ytterligare fyra personer greps i polisens aktion, misstänkta för inblandning i knarkhärvan.

– De greps under samma natt på olika platser i Stockholms län, säger Lars Byström, informatör på länskriminalpolisen i Stockholm.

”En av Sveriges farligaste”

Maskeradligans före detta ledare, enligt polisen ”en av Sveriges farligaste brottslingar”, misstänks nu återigen för flera allvarliga brott: två fall av grovt narkotikabrott som, enligt åklagarens häktningsframställan, ska ha inträffat i Stockholm, Helsingborg och Södertälje under januari och februari i år, narkotikabrott av normalgraden i Stockholm den 21 december 2012 samt grovt vapenbrott.

Häktades i Stockholm

– Han förnekar allt utom vapenbrottet, säger hans advokat Gunnar Eberhardt.

Efter det våldsamma tillslaget i nordvästra Skåne transporterade polisen Rimdal norrut. Förra fredagen häktades han och de andra fem misstänkta männen. Förhandlingarna ägde rum i Stockholms tingsrätts säkerhetssal under hård polisbevakning.

En av männen i Rimdals misstänkta nya liga är en 30-åring med kopplingar till det kriminella nätverket Original Gangsters som tidigare är dömd för rån, narkotikabrott, häleri och grovt vapenbrott. En annan är en 53-årig man som redan på 1980-talet dömdes för grovt bedrägeri. Senare förekom 53-åringen i en alkoholhärva på en svartklubb i södra Stockholm. Han arbetade på klubben tillsammans med en annan man som senare drev en stor porrklubb i Stockholm.

”Tar flera månader”

Utöver narkotikabrotten och vapenbrottet misstänks Rimdal även för urkundsförfalskning. Enligt en poliskälla hade han vid tillslaget en falsk polislegitimation, precis som vid flera tidigare gripanden i sin kriminella karriär.

Åtal mot de sex männen ska vara väckt senast den 22 februari.

– Men det blir inte något åtal då, det kommer att begäras en åtalsförlängning. Det här ärendet kommer sannolikt att ta flera månader att utreda, säger kammaråklagare Carl Mellberg.

HÄR ÄR MATS RIMDALS NYA MISSTÄNKTA LIGA

■ 38-årig man, skriven i Helsingborg.

Tidigare dömd till två långa fängelsestraff för grova narkotikabrott.

■ 53-årig man, skriven i Stockholm.

Tidigare dömd för grovt bedrägeri. 53-åringen har kopplingar till en man som drev en av Stockholms största porrklubbar.

■ 30-årig man, skriven i Göteborg.

Misstänks ha kopplingar till Original Gangsters. Han är tidigare dömd för rån, narkotikabrott, häleri och grovt vapenbrott.

■ 28-årig man, skriven i Åstorp.

Är inte lika brottsbelastad som de övriga. Har endast åkt fast för trafikförseelser.

■ 42-årig man, skriven i Skogås.

Mannen är tidigare dömd till sju års fängelse för grovt narkotikabrott och försök till grovt narkotikabrott.

De grips, döms till fängelse – och begår nya brott

Lars-Inge Svartenbrandt, 67

SKallas också Svarten. Heter i dag Lars Ferm.

Svartenbrandt har tillbringat över 40 år i fängelse efter en lång rad rån och dramatiska rymningar från olika anstalter. Just nu avtjänar han ett fängelsestraff för två grova rån under 2009.

Kan bli villkorligt frigiven tidigast i april 2014, enligt ett strafftidsbeslut från Kriminalvården.

Mats Rimdal, 56

SSitter sedan förra veckan i häktet misstänkt för bland annat grova narkotikabrott och grovt vapenbrott i Stockholm och Helsingborg. Ett av hans kännetecken har varit att uppträda i olika skepnader och uniformer – ofta som polis.

Tidigare ledare för den ökända Maskeradligan.

Vid flera tillfällen har han gripits med polisutrustning och förfalskade legitimationer.

Jan Holger Nilsson, alias Nisse Pistol, 65

SNisse Pistol är en av Sveriges mest kända brottslingar. Redan 1972 deltog han i den stora rymningen från Kumla‧anstalten, tillsammans med bland andra Lars-Inge Svartenbrandt, numera Lars Ferm.

Var senare kumpan med Clark Olofsson när de rånade en bank i Halmstad 1975.

Nisse Pistol avtjänar just nu ett åttaårigt fängelsestraff efter att han förra året dömdes i hovrätten i Malmö för grovt rån, hot mot tjänsteman, förberedelse till grovt rån i två fall, försök till grov stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel i två fall.

Nisse Pistol kan tidigast friges i april 2016.

Clark Olofsson, 66

SHeter numera Daniel Demuynck. Avtjänar ett fängelsestraff på Kumlaanstalten. Är sedan några år belgisk medborgare och väntar, enligt uppgifter till Aftonbladet, på att ett utlämningsförfarande till Belgien ska bli klart.

Ingen vet exakt när Demuynck kan komma att flyttas till ett belgiskt fängelse.

Följ ämnen i artikeln