Carl Larsson-tavla stals för tjugo år sen – dök upp på Bukowskis

Polisens utredare: "Hoppas kunna återbörda den till rättmätige ägaren"

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Carl Larsson-verket "Karin skalar äpplen" stals för drygt 20 år sedan.

Nyligen ville en norsk konstsamlare sälja den på Bukowskis.

– När jag hörde det vaknade jaktinstinken, nu är den i beslag hos oss, säger Lars Alm, chef för godsspaningsgruppen vid City-polisen.

Någon gång under åren 1988-91 försvann akvarellen från Norrköpings konstmuseum.

Vart den då tog vägen är ännu oklart, men för cirka ett år sedan dök en norsk konstsamlare upp och ville sälja den på Bukowskis.

Godspaningsgruppen blev underrättade och Lars Alm såg möjligheterna att försöka återföra akvarellen som föreställer Carl Larssons hustru till Sverige igen.

Han upprättade en anmälan om stöld och häleri, det senare ett brott som aldrig preskriberas.

Ärendet skrevs av

Tavlan hann aldrig komma till Sverige och de åtgärder som genomfördes av utredningsroteln var inte särskilt omfattande vilket ledde till att ärendet skrevs av.

Nyligen återkom norrmannen med samma tavla.

– Och nu använde han avskrivningsbeslutet som stöd för att kunna sälja den, berättar Lars Alm, vars jaktinstinkt återigen väcktes.

Han återupptog anmälan och när tavlan väl kommit till Sverige slog godsspanarna till.

– Den togs i beslag i går tisdag och ska nu genomgå en teknisk undersökning, säger Lars Alm.

Handlade i god tro

Säljaren ska ha kvitto på att han köpt verket, daterat 1904, på ett galleri i Norge. Han är inte misstänkt för något brott, han tycks ha handlat i god tro.

Verket hade ett utropspris på 1,2-1,4 miljoner kronor, men skulle enligt Lars Alm mycket väl kunna säljas för omkring 2 miljoner.

Försäljningen är stoppad och utredarna ska nu försöka gå till botten med hur tavlan som stals i Norrköping hamnat i Norge.

– Jag kan inte säga att det säkert kommer att lyckas, säger Lars Alm, men vi ska i allafall göra vad som går för att försöka få tavlan återställd till rättmätige ägaren, som är Norrköpings konstmuseum.

Den norske konstsamlaren ska förhöras av svensk polis i nästa vecka.

Publicerad:

LÄS VIDARE