Bäddat för en äkta getingsommar

TT TT

Uppdaterad 2018-07-19 | Publicerad 2018-05-21

Statistiken talar för att det blir en riktig getingsommar i år. Arkivbild.

Sol, bad och ljumma kvällar är givna inslag i sommarsverige. Och så getingar, förstås. De flesta hade nog gärna sluppit de svartgula illbattingarna – men enligt statistiken lär man i så fall bli besviken i år.

Förra sommaren var det snålt med getingar, något som skvallrar om att det lär bli betydligt värre denna gång.

– Tittar man rent statistiskt på vår data är det väldigt tydligt att det är vartannat år som gäller. Det stämmer också in på andra länder som har en liknande uppsättning getingarter, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Cyklisk tillväxt

Varför det ser ut på det här sättet är inte klarlagt, men det finns teorier som pekar mot att getingstammen ökar och minskar cykliskt under en tvåårsperiod.

2016 var exempelvis ett år med många getingar, vilket innebar en hårdare konkurrens och mindre välgödda larver. Detta betydde i sin tur svagare drottningar inför 2017, där bara de starkaste överlevde som sedan kunde föra sina gener vidare.

Med andra ord kan man på många håll vänta sig en sommar fylld med oroväckande surr och små gulsvarta flygfän som hovrar ovanför välfyllda dricksglas. Håkan Kjellberg betonar dock att getingarna gör mycket gott, bland annat genom pollinering av vissa växter. Därför anser att han det kan vara en god idé att lämna ett getingbo som inte stör ifred.

Men för den som vill undvika att ha getingar tätt inpå knuten finns det vissa saker att tänka på.

– Om man bor i ett hus och märker att getingarna bygger bo på samma ställe år efter så har det helt enkelt att göra med att de har bra förutsättningar där.

Torka av

Håkan Kjellberg nämner bland annat att getingar uppskattar tak med håligheter, något som kan vara bra att åtgärda om man vill slippa att oroa sig för getingstick. Att torka av uteplatsen efter att man har ätit är ytterligare ett tips: De gaddbeväpnade krypen tackar som bekant inte nej till flottiga matrester.

– Samma sak gäller för fallfrukt längre fram på säsongen. Låt den inte ligga kvar ute i trädgården.

Följ ämnen i artikeln