Bibikhal, 107, riskerar att utvisas från Sverige

Uppdaterad 2018-10-15 | Publicerad 2018-10-12

Om tre veckor kan världens äldsta flykting utvisas från Sverige.

Bibikhal Uzbek, 107, kan då komma att skickas tillbaka till landet hon flydde från, Afghanistan.

Nu kämpar hennes familj för att 107-åringen som har alzheimer ska få stanna.

Världens äldsta flykting Bibikhal Uzbek ska fylla 108 år i november. I nuläget är det dock oklart var födelsedagen kommer att firas.

Hon bor i Hova i Västa Götland, men om tre veckor går hennes uppehållstillstånd ut och då kan hon behöva ta sig till Afghanistan.

Riskerar att skickas till Afghanistan

Även förra året riskerade Bibikhal att skickas tillbaka till Afghanistan, landet hon lämnat som världens äldsta flykting. Då protesterade hennes familj och den då 106-åriga kvinnan fick tillstånd att stanna kvar i Sverige ytterligare 13 månader. Anledningen var hennes höga ålder.

Familjen protesterar

Nu protesterar familjen återigen och begär nytt uppehållstillstånd för Bibikhal.

– Hon har alzheimer. Hon förstår inte, hon har problem med öron och ser inte. Hon går inte. Hon pratar lite, lite, men allt förstår hon inte, säger barnbarnet Mohammad till P4 Skaraborg.

För egen del har Mohammad och hans familj fått förlängt uppehållstillstånd på 13 månader. Hans föräldrar och tre systrar däremot har fått permanent – något han hoppas på även för den egna familjen.

Med visshet om de andra familjemedlemmarnas närmsta framtid kämpar de nu mot myndigheterna för att Bibikhal ska få stanna i Sverige.

– Jag tänker mig en förläggning på två år kanske, säger Mohammad till P4.

Den 9 november 2017 fyllde Bibikhal Uzbeki 107 år och firades av familjen.