Polisförbundets ordförande: ”Jag blir förbannad”

Publicerad 2017-10-29

Kidnappningsförsök, sprängdåd – och skottlossning mot en polismans bostad.

Under den senaste tiden har en rad attentat riktats mot polisen.

Nu slår Polisförbundets ordförande Lena Nitz larm om att konsekvenserna kan bli mycket allvarliga.

– Det här är ett angrepp mot demokratin, säger hon.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

På fredagsnatten avlossades skott med automatvapen mot en polismans bostad i Västerås. I byggnaden låg polisen och sov tillsammans med sin familj, bestående av fru och två barn.

Skottlossningen har följts av flera attentat under söndagsdygnet. I stadsdelen Araby i Växjö blev polisstationen utsatt för skadegörelse med fyrverkeripjäser och gatsten vid två tillfällen.

Enligt polisen finns det i nuläget inget som tyder på att angreppen är sammankopplade. Men Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, ser mycket allvarligt på händelserna.

– Jag reagerar väldigt starkt på det här. Jag blir både förbannad och förskräckt, säger hon till Aftonbladet.

”Är mycket allvarligt”

Enligt Lena Nitz kan kan attackerna mot poliserna få långtgående konsekvenser.

– Det finns uppenbarligen dem som tror att de kan skrämma och hota poliser. Det är ett angrepp mot demokratin, och det är mycket viktigt att vi bemöter det med kraftfulla åtgärder, säger hon, och fortsätter:

– Om vi inte kommer tillrätta med problemen kan detta bli systemhotande. Det kan urholka synen på rättssamhällets förmåga, och det kan i sin tur öka risken för fler angrepp. Det är mycket allvarligt.

Vill ha fler poliser

I juni släppte Polisförbundet en rapport som visar att svenskar poliser utsätts för allt mer hot och våld med syfte att påverka deras arbete.

Lena Nitz menar att det krävs stora satsningar för att vända utvecklingen.

– Den enskilt viktigaste åtgärden är att se till att vi är tillräckligt många poliser och att vi får stopp på flykten från polisyrket.

På DN Debatt skriver Ulf Kristersson och Tomas Tobé, partiledare respektive rättspolitisk talesperson för Moderaterna, att ”brottsligheten i Sverige är på väg att gå över en farlig gräns”. De föreslår en rad åtgärder, däribland hårdare straff för våld mot tjänsteman.

Under lördagen sa justitieminister Morgan Johansson (S) i ett uttalande att straffskärpningar redan är på gång:

– Att bekämpa den systemhotande organiserade brottsligheten är den viktigaste kriminalpolitiska uppgiften nu, och för att klara det måste polisen få ökade resurser och bättre verktyg.