Nya partiet deltar i protesterna som kopplas till kampanjen mot Sverige

Uppdaterad 2022-02-12 | Publicerad 2022-02-11

Påverkanskampanjen där Sverige pekas ut som en fasciststat har rasat i flera veckor och myndigheter varnar för att den kan eskalera.

I bakgrunden av den svenska proteströrelsen finns partiet Nyans med partiledaren Mikail Yüksel.

– Vi arbetar för att Sverige ska ha goda relationer till Turkiet, säger han till Aftonbladet.

Mikail Yüksel, partiledare för Nyans.

I helgen väntas nya demonstrationer mot svensk socialtjänst och LVU-placeringar av barn.

En av talarna är partiledaren för det nystartade partiet Nyans – Mikail Yüksel – som 2018 uteslöts ur Centerpartiet efter samröre med den turk-islamistiska rörelsen Grå vargarna.

– Det är en stor skam för oss alla i Sverige att problemet med socialtjänsten har uppmärksammats först nu när utländska medier börjar skriva om detta, säger partiledaren till Aftonbladet.

Han säger att han under senaste tiden berättat om anklagelserna mot svensk socialtjänst i medier i ett flertal länder i Norden, Turkiet och Arabvärlden.

– Vår bedömning är att det finns felaktigheter i systemet, då är det viktigt att uppmärksamma det.

Skapa polarisering

Demonstrationen, som äger rum i Göteborg, infaller samtidigt som en massiv internationell desinformationskampanj som tar sikte på Sverige och svensk socialtjänst.

Under hashtaggen ”Sverige är en fasciststat” anklagas socialtjänsten för att systematiskt kidnappa barn och placera dem i fosterhem med hjälp av Lagen om vård av unga, LVU.

Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, har tidigare sagt att ett motiv bakom kampanjen kan vara att skapa polarisering i Sverige.

”Narrativen har på kort tid utvecklats från att enbart handla om felaktiga påståenden om hur socialtjänsten behandlar muslimer till att Sverige bedriver ett krig mot islam,” skriver MPF i ett PM om påverkanskampanjen.

Nu varnar myndigheter för att kampanjen kan eskalera.

Medverkade i arabisk Youtubekanal

Enligt MPF finns det en tydlig startpunkt för desinformationskampanjen: Ett klipp i slutet av december på den arabiskspråkiga Youtubekanalen ”Shuoun Islamiya”. Kanalen är enligt myndigheten känd för att periodvis företräda extrema värderingar.

I klippet medverkar en av de personer, en kvinna i 30-årsåldern, som engagerat sig i den svenska kampanjen mot socialtjänsten.

– Jag har blivit inbjuden och pratat i sändningar där. Föräldrar ville att jag skulle prata om hur det fungerar och hur socialtjänsten hanterar frågor, säger hon.

Hon vänder sig emot att hennes medverkan i december skulle ha varit startskottet för desinformationskampanjen som hon också tar avstånd ifrån.

– Helt plötsligt handlar det om mig för att jag gästade den kanalen den dagen. Det finns många andra klipp innan om det som händer i Sverige. Det var inte jag som var startskottet, absolut inte.

Är du orolig för att din kampanj kapas av personer som har andra syften med detta?

– Det hoppas jag verkligen inte. Sen är jag ju jätteglad över att vi och alla andra föreningar som har drivit den här frågan kan komma någonstans och få gehör.

Turkiet-vänligt parti

Kvinnan är också aktiv i partiet Nyans.

– Jag är medlem och hade tänkt att kandidera men jag har nu tackat nej. De tar upp LVU-frågan som ska vara en valfråga för dem, säger hon.

Partiledaren Mikail Yüksel betonar att han tar avstånd från all form av desinformation och grupper med våldsyttringar.

– Men jag kan inte styra över andra som är engagerade i frågan. Det är omöjligt att kontrollera vilka som kommer och engagerar sig.

Mikail Yüksel har i Sveriges Radio beskrivit Nyans som ett uttalat Turkiet-vänligt parti och han säger att han är positiv till att föra dialog med partier i Turkiet.

– Vi arbetar för att Sverige ska ha goda relationer med Turkiet, en god relation med Turkiet kommer föra dem närmare oss och våra värderingar.