Smittan rusar i USA igen: ”Trodde vi såg ljuset i tunneln”

Uppdaterad 2021-08-30 | Publicerad 2021-08-28

Coronasmittan är tillbaka med full kraft i USA.

Florida rapporterar de högsta dödstalen hittills under pandemin och Hawaii ber alla turister att hålla sig borta.

– Vi trodde verkligen att vi såg ljuset i tunneln. Men de senaste veckorna har smittan rusat, säger Oahus borgmästare Rick Blangiardi.

För första gången sedan mars dör nu återigen över tusen amerikaner om dagen med covid-19 och USA har över 90 000 sjukhusinlagda coronapatienter, enligt New York Times.

63 procent av alla vuxna amerikaner är färdigvaccinerade, och allt såg väldigt ljust ut i juni när bara drygt 10 000 nya fall om dagen rapporterades. Men den mer smittsamma deltavarianten har stadigt drivit på spridningen sedan början av juli, och nu rapporteras över 150 000 nya fall varje dag.

En viktig anledning till de höga dödstalen är att många äldre – ofta Trump-väljare – vägrar vaccinera sig. I stora områden, bland annat i södra USA, är över tio procent av den äldre befolkningen inte färdigvaccinerad.

”Utsatta för extrem risk, utan att de inser det”

– De här människorna är utsatta för en extrem risk, utan att de själva inser det, säger Claire Hannan, vd för Association of Immunization Managers till New York Times.

Sjukvården kämpar i motvind för att få fler äldre, särskilt på den amerikanska landsbygden, att vaccinera sig. De vägrar, av politiska och personliga skäl, och för att deras vänner och familjer är sprutskeptiker.

– Det verkar finnas ett misstroende mot sjukvården och regeringen, ja, till och med mot läkare, säger Molly Howell, vaccinansvarig i delstaten North Dakota, till New York Times.

I sydstaten Florida avlider just nu rekordmånga med covid-19 – 227 om dagen senaste veckan – och sjukhusinläggningarna har tredubblats senaste månaden. Totalt sett är 52 procent av delstatsinvånarna färdigvaccinerade, men i vissa områden är under 30 procent fullsprutade.

Orlandos borgmästare har bett invånarna att använda mindre vatten för att spara på stadens reserver av flytande syre, som behövs både för att rena vattnet och behandla coronasjuka.

Waikiki beach, Hawaii. Obs: arkivbild.

”Meningslös sätt att dö, så enkelt förhindra”

I Jacksonville, där 90 procent av de döda är ovaccinerade, är det ett tungt jobb för läkaren Chirag Patel att meddela dödsbud till de avlidna vaccinskeptikernas familjer:

– Det är ett så meningslöst sätt att dö, när det är så enkelt att förhindra, säger han till New York Times.

Hawaii har smittan stigit till rekordhöjder sedan juli. Tuffare restriktioner återinfördes på ön Oahu den 25 augusti, med förbud mot att fler än tio personer träffas inomhus.

– Det här är inte ett bra tillfälle att resa till våra öar. De senaste veckorna har smittan rusat, deltavarianten har visat sig vara väldigt stark, säger Oahus borgmästare Rick Blangiardi.

USA är just nu det 14:e hårdast smittdrabbade landet i världen i relation till befolkningen, enligt New York Times databas. Värst drabbade är Georgien, Kosovo och Montenegro.