5 punkter om ryska invasionen: Detta har hänt

Uppdaterad 2022-03-26 | Publicerad 2022-02-24

Tidigt på morgonen torsdag 24 februari var den ryska invasionen av Ukraina ett faktum.

Här uppdaterar vi löpande fem punkter som sammanfattar de senaste stora händelserna.

 

Denna artikel uppdateras inte längre. Läs istället det senaste om kriget i Ukraina här.

  • Ryska trupper har tagit sig in i norra Kiev. Rapporter inifrån landet uppger att 25 ukrainska städer anfallits. Ryska marktrupper gick under torsdagen in i Ukraina från flera håll. Under fredagen har flyglarm hörts i Kiev och människor uppmanats att söka skydd, i exempelvis tunnelbanan. Huvudstaden raketbesköts under natten till fredag.
  • Ryssland är berett att samtala med Ukraina – om Ukrainas militära styrkor slutar försvara sig, sa Sergej Lavrov på en pressträff vid lunchtid. I ett samtal med Kinas president Xi Jinping ska Vladimir Putin ha sagt att han är redo att förhandla med Ukraina ”på en hög nivå”.
  • Ukraina har infört undantagstillstånd. På fredagen uppges ett hundratal människor ha dött och över 300 skadats till följd av attacker från Ryssland, rapporterar BNO News med hänvisning till president Zelenskyj. Män mellan 18 och 60 år får inte lämna Ukraina, uppger det ukrainska inrikesministeriet sent på torsdagskvällen.
  • Ett EU-toppmöte pågick till 02.30, natten mot fredag. Detaljerna i sanktionspaketet mot Moskva ska finslipas under fredagen, och det ska få ”maximal påverkan på den ryska eliten”, enligt Ursula von der Leyen. Statsminister Magdalena Andersson fördömde attacken i starkast möjliga ordalag under en pressträff på torsdagsförmiddagen. Försvarsminister Peter Hultqvist kallar invasionen ”oerhört brutal”. Samtidigt ökar Försvarsmakten beredskapen.
  • Ryska trupper intog under torsdagen staden Tjernobyl, uppger Ukrainas president. Utländska experter menar att Tjernobyl skulle ge ryska trupper en mellanstation som inte kan beskjutas.
Explosioner har bekräftats i bland annat Charkiv och Dnipro.
  • Fastnålat inlägg

    Information om rapporteringen om Ukrainakriget

    13 juni 2022
    Hanna Olsson Berg

    Den här rapporteringen kommer att övergå till Aftonbladet Direkt, som ni hittar här.

  • Nivette Dawod
    13 juni 2022

    Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj säger att ryska styrkor fokuserar beskjutningen på norra delarna av Luhanskregionen, och ber USA att snabbt skicka haubitsar.

    Valerij Zaluzjnyj har bett sin amerikanska motsvarighet Mark Milley om hjälp, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

    ”Jag har upprepat min begäran för general Milley – att hjälpa oss få fler artillerisystem av kalibern 155 millimeter så fort som möjligt”, skriver han på Facebook.

    Enligt Zaluzjnyj har Ryssland satt in sju bataljonstaktiska grupper i anfallet mot Sievjerodonetsk och har återigen börjat beskjuta Ukrainas näst största stad Charkiv.

    Läs hela TT:s artikel här: Ukraina vädjar om fler artilleripjäser.

  • Nivette Dawod
    13 juni 2022

    Sveriges Radio Ekot har intervjuat Ivan Goltvenko, personalchef på ståljätten Azovstal i Mariupol, som blev centralt under striderna mot Ryssland.

    Han berättar att stålverket Azovstal och stålverket Iljitj är flaggskepp inom den ukrainska metallurgin.

    Efter de hårda striderna är stålverket i Mariupol, som är elva kvadratkilometer stort, i ruiner. Ryssland kontrollerar nu staden.

    Goltvenko säger också till SR att färdiga stålplattor till ett värde av 68 miljoner dollar, som var redo att exporteras till Europa, istället har skickats till Ryssland.

    Han berättar att han försöker hjälpa stålverksanställda som flytt Mariupol att få tillfälliga bostäder och jobb.

    De personer som blivit kvar i den ockuperade staden bär på hemska vittnesmål, säger han också:

    – De tvingas arbeta för att få mat. En förman från fabriken berättade hur han under en dag fyllde fyra lastbilar med lik.

  • Melvin Londen
    13 juni 2022

    Två militära befälhavare i Ukraina kritiserar i The Guardian den ukrainska regeringen och den hyllade presidenten Volodymyr Zelenskyj.

    Enligt dem har Kiev slutat bry sig om östra Ukraina där hårda strider fortsatt pågår. En av dem säger i artikeln att "det vore bättre om Kiev också var utsatt för hot".

    Ytterligare oro i Ukraina beror på att västlig media minskat sin rapportering om kriget. Landet är nu rädda för att det här kommer leda till minskat stöd i form av vapen och humanitära medel.

    I takt med att Rysslands offensiv börjat skörda framgångar har Ukraina också erkänt att landet lidit stora förluster i form av stupade soldater under de senaste veckorna.

    Lesia Vasylenko, parlamentsledamot i Kiev, säger att landet fortsatt behöver hjälp av väst då befolkningen och soldaterna är psykologiskt trötta efter snart fyra månader av krig.

  • Matilda Andersson
    13 juni 2022

    Rättighetsorganisationen Amnesty International anklagar Ryssland för krigsbrott i Charkiv. Enligt Amnesty har Ryssland använt klustervapen och dödat hundratals civila.

    ”Det återkommande bombardemanget av bostadsområden i Charkiv är urskillningslösa attacker som dödat och skadat hundratals civila, och som därmed utgör krigsförbrytelser”, säger rättighetsgruppen i en rapport om Ukrainas näst största stad.

    Amnesty har utrett 41 ryska attacker som dödats minst 62 personer och skadat närmare 200, och intervjuat 160 människor i Charkiv under två veckor i månadsskiftet april-maj. (TT)

ANNONS