Joe Biden: IS högste ledare död efter attack

Publicerad 2022-02-03

IS högste ledare har ”oskadliggjorts”.

Han sprängde sig själv när de amerikanska elitsoldaterna närmade sig.

– Han var feg och tog livet av sig själv och sina familjemedlemmar genom att spränga hela tredje våningen på huset, säger president Joe Biden på en pressträff.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, som utsågs till IS ledare hösten 2019, är död. Han ska ha sprängt sig själv under en amerikansk räd som beskrivs som den största sedan den insats som dödade al-Qurashi företrädare, Abu Bakr al-Baghdadi 2019.

USA:s väpnade styrkor har framgångsrikt avlägsnat ett stort terrorhot mot världen, den globala ledaren för IS”, sade USA:s president Joe Biden i ett kort tillkännagivande från Vita huset på torsdagen.

Attacken skedde i Idlib i nordvästra Syrien under natten mot torsdagen.

Nyhetsbyrån AP uppger, med hänvisning till en högt uppsatt amerikansk företrädare, att al-Qurashi dog efter att han utlöst en bomb som dödade honom själv samt flera av hans familjemedlemmar, däribland kvinnor och barn.

Bilder från platsen visar en till stora delar förstörd byggnad med raserat tak.

Människor undersöker ett förstört hus efter en amerikansk militäroperation i byn Atmeh i Idlibprovinsen.

Enligt räddningspersonal på plats har totalt tretton personer dött efter räden, bland dem flera barn. En uppgift som bekräftas av både det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) och den oppositionella civilförsvarsgruppen Vita hjälmarna .

Pentagon: ”Framgångsrikt”

Tidigt på torsdagsmorgonen (svensk tid) bekräftade USA:s försvarshögkvarter Pentagon att en storskalig räd genomförts mot terrorister. De beskrev uppdraget som framgångsrikt.

”Tack vare skickligheten och modet hos våra militära styrkor har Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi – IS ledare – oskadliggjorts. Alla amerikaner har återvänt i säkerhet efter operationen”, skriver president Biden på Twitter.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi  utsågs till IS ledare hösten 2019.

Markattack med specialstyrkor

– För att undvika civila offer genomförde vi ingen luftattack utan använde oss i stället av specialstyrkor på marken, säger president Joe Biden på en pressträff.

Aktivister och boende i området kring Idlib vittnar om en stor markattack som varat under cirka två timmar. De amerikanska styrkorna ska, enligt lokalbefolkningen, via högtalare ha uppmanat kvinnor och barn att lämna området.

Enligt SOHR anlände soldater från den USA-ledda koalitionen med helikoptrar, attackerade ett hus och var inblandade i strider på marken.

Ett förstört hus efter en amerikansk militäroperation i byn Atmeh i Idlibprovinsen.

Utlöste bomb

Området kring Idlib i nordvästra Syrien är fortfarande ett starkt fäste för al-Qaida-anhängare. Insatsen mot IS-ledaren kommer efter en tids ökad aktivitet från terrorgruppen i regionen.

Så sent som i slutet av januari gick ett 100-tal IS-terrorister till attack mot ett kurdkontrollerat fängelse som hyser IS-fångar. Efter tio dagar lyckades kurdiska styrkor återta kontrollen över fängelsekomplexet. Över 120 kurdiska soldater och 374 IS-terrorister uppges ha dödats i striderna.