Vännerna efter dödskraschen: Var som en lillasyster

Uppdaterad 2021-09-13 | Publicerad 2021-09-12

SUNNE. En medelålders man och två yngre kvinnor dog i en svår frontalkrock under söndagen.

Under eftermiddagen har olycksplatsen förvandlats till en minnesplats med gravljus, blommor och anhörigas sista avsked.

– Jag känner att jag vill säga farväl, säger Emelia Karlsson Zetterlund, 17, vän till en av de unga kvinnorna.

De två bilarna är bärgade och polisen är färdiga på olycksplatsen sedan tidig eftermiddag. Men spår från den fruktansvärda dödskraschen under söndagsmorgonen finns fortfarande kvar. I den leriga slänten ligger bildelar kvar: en bit av en lykta, en skärva från ett fönster och bokstäver från en bildekal.

Ovanför slänten, i vägrenen, har en minnesplats växt fram med blommor, gravljus och hälsningar från vänner och anhöriga.

Emelia Karlsson Zetterlund, 17, står här med sin mamma. De håller om varandra och torkar tårar från sina ansikten medan de tittar ner på de brinnande ljusen och blommorna.

– Det är så sjukt att en person kan vara vid liv den ena stunden och sedan i den andra stunden vara borta från oss, säger hon.

Emelia Karlsson Zetterlund, 17 år, var kompis med en av de omkomna tjejerna. När Aftonbladet är på plats gör en bil en vårdslös omkörning med en mötande bil som närmar sig och hinner med liten marginal klämma in sig mellan två bilar.

”Går här med livet som insats”

Hon var vän med den kvinna i 20-årsåldern som färdades i en av bilarna tillsammans med sin väninna i 25-årsåldern. Hon beskriver henne som en glad person som ofta ställde upp och hjälpte andra.

– Hon var väldigt snäll och glad och väldigt hjälpsam mot andra, berättar hon.

Förbi minnesplatsen kör bilar och lastbilar förbi i hög fart. Står man intill vägen kan man känna de större fordonens tryckvågor och ett öronbedövande buller slår emot en. När Aftonbladet är på plats gör en bil en vårdslös omkörning samtidigt som en mötande bil som närmar sig. Med liten marginal hinner den klämma in sig mellan två bilar i sitt körfält igen.

– Man går här med livet som insats, säger Emelias mamma.

Vid olyckplatsen har folk lämnat ljus och blommor.

Hon säger att det nyligen varit en olycka på vägsträckan och att hon länge försökt få Trafikverket att få ner hastigheten här.

”Var som en lillasyster”

Anhöriga fortsätter att komma till platsen. De ställer sina bilar i vägrenen eller en parkeringsficka och går fram till minnesplatsen. Två killar som var nära vän med kvinnan i 25-årsåldern kämpar för att tända sina gravljus. Och med att förstå vad som hänt.

– Hon var som en lillasyster för oss, säger en av dem.

De hörde om olyckan redan tidigt på morgonen och att det var problem med trafiken på vägen. Och i takt med att tiden gick började de förstå att det var deras vän som drabbats.

– Jag såg en bärgningsbil med en bil som liknade hennes. Jag fick en dålig känsla. Sen fick jag veta att det var hon, berättar han.

Under söndagen besökte flera personer platsen där olyckan inträffade.

De försöker också förstå hur den gått till. I nuläget kan polisen inte säga något om orsaken till olyckan, och man misstänker inte heller något brott i samband med olyckan.

Det man vet är att bilarna av någon anledning frontalkrockat med varandra i hög hastighet, voltat av vägen och landat i slänten ovanför en åker. Genom att prata med möjliga vittnen, en teknisk undersökning av platsen och bilarna hoppas man få svar på vad som hänt.

Tre personer dog i olyckan på E45 i Sunne kommun.

Orsaken inte klarlagd

Enligt räddningstjänsten och boende vid vägen som Aftonbladet pratat med var det vått på vägbanan och disigt under morgonen, något som kan ha bidragit till olyckan.

Vägen saknar också mitträcke och har en väldigt liten vägren som gör det svårt att väja om en bil kommer över i fel körbana.

Bilarna frontalkrockade, kraschade av vägen och hamnade i en slänt.

Två tonårstjejer kommer fram till minnesplatsen. De kramar om varandra. En av dem kände den yngre kvinnan.

– Jag bröt ihop när jag fick höra det. Det känns så sjukt att något sånt här kan hända. Jag såg henne för bara en vecka sedan, hon vinkade till mig och var jättegullig, säger hon.

– Jag kom hit för att jag ville förstå vad som har hänt och säga ett sista hej då.

Även hon beskriver henne som en person som brydde sig mycket om och ville hjälpa andra. Och att hon var en person som berörde många i orten där hon bodde.

– Hela orten kommer att sakna henne. Hon var en sån som alla kände och visste vem hon var.

På platsen sörjer vänner till de som dog i krocken.

Följ ämnen i artikeln