Lillian, 69, spelar fiol för att ha råd att träffa bästa vännen

Uppdaterad 2021-09-15 | Publicerad 2021-09-14

Lillian spelar fiol i Nordstan i Göteborg.

På somrarna brukar Lillian, 69, hälsa på sin bästa vän Ann-Marie i Värmland.

Men som pensionär är det svårt att ha råd med resan och därför spelar Lillian fiol i galleria.

Nu har hon uppmärksammats på sociala medier och fått in mer pengar än hon någonsin kunnat tänka sig.

– Det är inte klokt, säger Lillian Möller.

Lillian, 69, träffade sin bästa vän Ann-Marie på en spelmansstämma i Värmland för 15 år sedan. De har fortfarande regelbunden kontakt och brukar hälsa på varandra varje sommar.

– Det är så härligt att få träffas och vara lite tokiga. Vi skrattar, gråter och dansar till musik tillsammans, säger Lillian Möller till Aftonbladet.

– Vi brukar också bara prata medan vi skapar med våra händer. Vi stickar och virkar, och bygger små hus i kartong som vi målar. Det har blivit en hel liten by vid det här laget, säger Lillian.

Dessvärre är det svårt för Lillian att ha råd med resan till Värmland under somrarna. Pensionen från hennes arbete som kokerska på en förskola, kombinerat med flera år av studier räcker inte alltid hela vägen dit.

För att dryga ut kassan spelar Lillian fiol i gallerian Nordstan i centrala Göteborg. Det har hon gjort länge och hon är numera ett välkänt ansikte där.

”Det sitter en bedårande dam i Nordstan”

I söndags satt Lillian som vanligt i Nordstan och spelade svensk folkmusik i Nordstan när Eric Aronson passerade och tyckte hennes skylt var så pass ”bedårande” att han valde att lägga ut en bild på Twitter.

– Han killen kom förbi och swishade 50 kronor tror jag. Sen sa han att hans kompisar och arbetskamrater ska få veta det här, säger Lillian.

Inlägget på Twitter fick stor spridning.

– Sedan började folk swisha hela tiden. Jag tänkte först att han måste jobba på ett jättestort företag där alla gillar honom, säger Lillian.

Lillian hade själv ingen aning om att hon uppmärksammats på sociala medier förrän P4 Värmland hörde av sig och berättade det för henne.

– Jag är förvånad, det måste vara väldigt många människor som tittar på sånt. Jag försökte att räkna hur många som skickat pengar till mig men det går inte. Jag tappar räkningen, säger Lillian.

Lillian ska använda pengarna som blivit över till att gå till tandläkaren.

Ska ta bort skylten

Redan tidigt under måndagsmorgonen hade Lillian fått ihop tillräckligt för att kunna besöka sin vän. Pengarna som blir över tänker hon använda för att bekosta sina tandläkarbesök.

Lillian tycker det känns skönt att resan nu kommer bli av, men exakt när hon ska åka är inte bestämt än.

Vad som däremot är säkert är att hon kommer fortsätta spela fiol. Men då ska skylten som startade alltihopa plockas ned.

– Jag har fått tillräckligt nu. Jag har löst problemet men de fortsätter ändå att skicka pengar till mig. Nu tar jag bort skylten. Det vore orätt att ha kvar den, säger Lillian.