Kakabaveh hotar väcka misstroende mot Linde

TT

Publicerad 2022-06-28

Amineh Kakabaveh. Arkivbild.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh hotar att försöka väcka misstroende mot utrikesminister Ann Linde (S) efter överenskommelsen med Turkiet, säger hon i en intervju med TV4.

– Jag ser på detta med stor oro. Man undrar var S står. De är tyvärr inte pålitliga, det kan man inse.

– USA stöder de här grupperna och Sverige har inte varit ensamt om att göra det. Ingen vet vad som har skett. Jag hoppas att andra politiska partier kallar Ann Linde till utrikesutskottet, annars måste man väcka misstroende mot Ann Linde som utrikesminister, säger hon till TV4.

Behöver andras stöd

Kakabaveh får frågan om hon tar initiativ till att väcka misstroende.

– Jag vill veta vad de har gjort, annars tar jag initiativ till det, ja.

För att väcka misstroende krävs dock att 35 ledamöter står bakom initiativet. På frågan om hon ser framför sig att andra partier stöder henne svarar hon:

– Jag hoppas det. Men jag vill först se vad det här innebär.

Kakabaveh skriver i en kommentar till TT att det är oroväckande att regeringen ”helt går emot den utrikespolitiska linje, som också haft brett stöd i riksdagen”.

Till utrikesutskottet

”Det är oroväckande att Sverige viker sig för kraven som Turkiet, en islamisk diktatur som brister i respekten för mänskliga rättigheter och som brutit mot folkrätten genom sin olagliga militära aggression och ockupationen av Syrien låter man styra svensk utrikespolitik.”

Hon betonar att regeringen nu måste göra det tydligt för svenska folket exakt vilka eftergifter Sverige gör för ett Natomedlemskap.

”Jag kommer redan i morgon att inkomma med en skriftlig fråga till utrikesminister Linde om detaljerna i avtalet. V och MP borde kalla utrikesministern till utrikesutskottet för att ställa henne mot väggen”, skriver Kakabaveh.

Följ ämnen i artikeln