Översvämningen bara början – ”blir värre i vår”

Uppdaterad 2021-12-22 | Publicerad 2021-12-21

Översvämningarna i Lainioälven har tillfälligt stabiliserats något då temperaturen sjunkit.

Men de verkliga problem stundar ännu – när vårfloden kommer.

– Risken är att det blir värre i vår. Vi måste förbereda oss på att vattennivåerna kan stiga väldigt mycket på kort tid då, säger Lina Stridsman, teknisk sektionschef, Pajala kommun.

På tisdagen genomfördes nya helikopterflygningar över den översvämmade Lainioälven i Norrbotten. Under den korta tid Pajala får solljus så här års sågs polishelikoptern flyga genom den gryning som övergick i skymning.

Från luften kunde konstateras att isen klättrat en kilometer uppåt sedan i lördags.

– Man kan se att älven är bottenfrusen en bra bit upp och därför är det inte mycket vi kan göra åt isen i nuläget, säger Juha Pasma, säkerhetschef, Pajala kommun.

Svallisen kan dra med sig allt i vårfloden

För byborna i Kangos är situationen i Lainioälven tillflöden avgörande. Om bäckarna som skapar älven fryser är den mest akuta krisen tillfälligt avvärjd. Det tycks dessvärre inte ha inträffat och det är svårt att sia i hur den närmaste tiden kommer se ut.

– Om tillflödena fryser så borde det stabilisera sig, men det har det inte gjort. Det ser ut som det har lagt sig ett snötäcke över som gör att vattnet fortsätter forsa, säger Juha Pasma, säkerhetschef, Pajala kommun.

Älven har på vissa stället stigit flera meter och tagit sig hundratals meter upp på det som tidigare var fastland. Dess nya banker kantras nu av höga vallar som fortsätter skjuta i höjden när svallisen pressar upp större isflak mot land.

– Vi måste börja planera inför våren och göra vad vi kan på kommunal nivå, sen kan vi få stöttning av Myndigheten för samhällskydd- och beredskap. Som fastighetsägare behöver man också agera själv. Vet man med sig att man har bebyggelse nära älven kan man behöva bunkra upp med sand, säger Juha Pasma.

”Vi får se vad moder natur vill”

Lina Stridsman är sektionschef på Pajala kommuns tekniska avdelning. Hon har en viktig roll som spindel i nätet för de olika enheter som deltar i räddningsarbetet. Enligt henne är framtiden fortfarande oviss. Att säkra upp både bruksvatten och eltillförseln har varit en utmaning.

– Som det ser ut nu så verkar det som att elen är säkrad. Kangosborna ska åtminstone kunna fira en ordentlig jul, säger Lina Stridsman.

I övrigt är framtiden oviss, för kommunen handlar arbetet om att reagera så gott det går på de förändringar som naturen skapar.

– Nu får vi vänta och se vad som händer. Vi får avvakta och se vad moder natur vill, säger Lina Stridsman.