Författade våldsböcker – innan han blev massmördare

Publicerad 2021-12-31

COLORADO. I en container i klippiga bergen – omringad av en gedigen vapensamling – författade Lyndon McLeod sina våldsamma noveller.

Den 47-årige författaren har en historik av psykotiska sammanbrott och uttryckte ofta extrema åsikter, skriver Daily Mail.

I måndags såg han till att verkligheten överträffade dikten: i en utdragen mordturné dödade han fem personer och skottskadade tre – innan han slutligen sköts ihjäl av polis.

I år stökades julfirandet av i vanlig ordning i Denver i USA. Invånarna började infinna sig i den mellandagslunk som uppstår före nyår.

I en container som överblickar staden från den snöfyllda bergskedjan smed 47-årige Lyndon McLeod på de mordiska planer som skulle göra årets mellandagar oförglömliga.

McLeod skulle komma att försätta staden i skräck då han mördade flera personer på olika platser – samtidigt som han jagades av polisen.

Sålde huset och lämnade samhället

Staden Denver i Colorado är ett populärt resemål för de som vill fira jul i en idyllisk miljö. Staden är belägen vid foten av klippiga bergen och hyser runt en halv miljon invånare. En av invånarna är Lyndon McLeod.

 

Han levde tidigare ett till synes alldagligt liv. Han var egenföretagare och ägde en tatueringsstudio i centrala Denver. Han pendlade till studion från sitt hus i en av stadens finare förorter – men för fem år sedan sålde han verksamheten och huset.

Den nya ägaren till huset, Gabriel Thorn, gjorde flera oväntade upptäckter när han flyttadet in. Upptäckter som möjligtvis kunde ha varit en hint om de stundade seriemorden.

– Det fanns ett flertal hemliga vapenskåp inbyggda i husets väggar, säger Gabriel Thorn, till KDVR.

Efter att han sålde sitt hus försvann McLeod spårlöst.

– Han bara försvann från jordens yta när han sålde huset. Min fru och jag brukade skämtsamt anta att han bytt namn och flyttat till ett annat land, säger Gabriel Thorn.

Efter ”försvinnandet” – dyker upp tungt beväpnad

Strax efter klockan 17.00 på eftermiddagen den 27 december står det dock klart att Lyndon Mcleod inte försvunnit från jordens yta. Då gjorde han sitt första stopp, av totalt sex, i den långa mordturnén.

Han var tungt beväpnad och bar en lång trenchcoat.

 

Alyssa Gunn Maldonado dog och hennes man Jimmy Maldonado skottskadades.

Han öppnade eld mot en tatueringsstudio och mördade två kvinnor, Alicia Cardenas och Alyssa Gunn Maldonado. Jimmy Maldonado, Alyssa Gunns man, skottskadas. Han sköts i bröstet med flera kulor och vårdas fortfarande på sjukhus med allvarliga skador.

– Jag förstår inte hur människor kan besitta så mycket hat och varför de alltid drabbar oskyldiga, säger en bekant till Jimmy Maldonado.

Lyndon McLeod nästa stopp gjordes strax efter det första. Då sköt han ihjäl en man bara några kvarter från tatueringsstudion.

På väg mot nästa mord avlossade han flera slumpmässiga skott.

Det är då polisen först får syn på McLeod och försöker stoppa honom. McLeod hade inga planer på att låta sig gripas och svarar på polisens uppmaningar genom att skjuta sönder polisbilen och på så vis lyckas fly.

En timme senare dök han upp igen, då i en av stadens förorter. I en korsning öppnade han eld på nytt och sköt ihjäl ännu en man.

Polisen lyckades då åter ta upp jakten och efter ännu en skottväxling med McLeod tände han eld på sin egen bil. Sen sprang han beväpnad in på ett närliggande hotell och avrättade receptionisten.

 

Till slut är McLeod omringad av poliser. I ett dödläge där han vägrar lägga ner sina vapen öppnade han i stället eld mot polisen en tredje och sista gång.

Han sköt en kvinnlig polis i magen, samtidigt som hon sköt honom. Polisen kommer att överleva sina skador – Lyndon McLeod dödsförklarades på plats.

Grumlig motivbild kan klarna via McLeods noveller

Enligt polisen är det fortfarande oklart vilket motiv som ligger bakom de våldsamma attackerna. Polisen säger att han har dykt upp på deras radar under den senaste tiden, då han gripits för mindre allvarliga brott. Han beskrivs ha en historik av psykotiska sammanbrott och uttryckte ofta extrema åsikter via både sociala medier och i sina noveller.

– Vi kommer verkligen att behöva gräva djupt i det här för att få reda på vilket motiv som kan ligga bakom, säger Paul Pazen, polischef i Denver, till Fox31.

Dano Blair sköts ihjäl i attacken.

Under pseudonymet ”Roman McClay” författade McLeod en serie noveller med namnet Sanctions. Böckernas huvudperson är baserad på författaren själv och innehåller flera våldsamma scener.

På sociala medier har han själv beskrivit boken som: ”Boken som filosoferar med hjälp av en slagborr”.

I intervjuer har mördarförfattaren även försökt förklara sin syn på världen – som han bland annat säger sig ha delat upp i tre lager.

– Jag tenderar att se på världen i treor. Jag iakttar den världen som pågår nu, sen den undre världen och den övre världen, har Lyndon McLeod sagt i en intervju.