Lyckselepappan döms till vård

Mannen attackerade sin mamma och sina två små söner med kofot och yxa.

Nu döms den 50-åriga pappan i Lycksele till rättspsykiatrisk vård för försök till mord.

– Angreppssättet visar att mannen haft uppsåt att döda den fyraårige sonen, säger lagmannen Elin Carbell Brunner i ett pressmeddelande.

Det var i oktober i år som en granne till familjen slog larm om det våldsamma dådet i ett bostadsområde i Lycksele kommun, nordväst om Umeå.

När polisen kom dit hittades två barn, åtta och fyra år gamla, och deras farmor svårt skadade. Pappan greps på plats misstänkt för mordförsök.

I ett av barnens rum hittades knivar, en yxa och en kofot. Mannen har erkänt att han skadat sina barn med en kofot och medgav att syftet vara att döda dem.

En rättspsykiatrisk undersökning har kommit fram till att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid våldsdådet.
En rättspsykiatrisk undersökning har kommit fram till att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid våldsdådet.

Fick livshotande skador

– Just då ville jag det, sa han och förklarade att han ville få tyst i sitt huvud.

Båda barnen och 50-åringens mamma fick livshotande skador men överlevde. Enligt läkarna har fyraåringen fått nio slag i huvudet med ett trubbigt föremål. Han blev även stucken med en kniv i halsen, ett stick som med liten marginal missade stora kroppspulsådern.

Pappan åtalades i december för mordförsök och enligt kammaråklagare Andreas Nyberg finns det flera försvårande omständigheter:

– Bland bland annat eftersom mannen utnyttjat barnens skyddslösa ställning och även utnyttjat deras svårigheter att värja sig. Han har också avsett att brottet skulle få allvarligare följder än det faktiskt fått, sade han då.

Döms till vård

I dag dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för försök till mord, synnerligen grov misshandel, grov misshandel och olaga hot. Pappan ska även betala skadestånd till offren.

– Angreppssättet visar att mannen haft uppsåt att döda den fyraårige sonen. Våldet mot de övriga har varit mycket allvarligt, men det är inte visat att mannen haft uppsåt att döda. I dessa fall döms han i stället för synnerligen grov misshandel respektive grov misshandel, säger tillförordnade lagmannen Elin Carbell Brunner i ett pressmeddelande.

Behov av vård

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid attacken och har behov av vård.

– Tingsrätten har bedömt att mannens beslut att avsluta medicineringen berodde på hans psykiska sjukdom. Hans psykotiska tillstånd vid gärningen kan därför inte anses självförvållat och det föreligger därför inte synnerliga skäl för fängelse. I stället blir straffet rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, säger Elin Carbell Brunner.

Advokat Inger-Ann Omma är särskild företrädare för de två barnen. Hon säger att hon nu ska ta kontakt med mamman.

– Hela målet är ett stort trauma för alla inblandade. Nu ska familjen få gå igenom domen i år lugn och ro och också få tid för funderingar. Därefter får vi se om vi har några synpunkter på domen, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE