Erdogan hotar att frysa svenskt Nato-inträde

Publicerad 2022-07-18

Turkiets president Erdogan hotas att strypa svenskt Nato-inträde.

Sverige har misslyckats med att leva upp till Turkiets krav för att landet ska släppas in i Nato.

Det hävdade Recep Tayyip Erdoğan under en presskonferens måndagen.

Nu hotar den turkiske presidenten på nytt med att stoppa Sveriges Nato-ansökan.

Följ ämnen
Nato

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan upprepade på måndagen hoten om att stoppa ett svenskt och finskt Nato-inträde, rapporterar AFP.

Erdoğan säger att detta kan bli aktuellt om Sverige och Finland inte lever upp till de krav som Turkiet ställer på länderna gällande antiterroråtgärder. 

”Lever inte upp till sina löften”

Det var under en presskonferens i Ankara som Recep Tayyip Erdoğan fällde kommentaren och enligt den turkiska nyhetssajten Daily Sabah ska presidenten ha uppgett att "Sverige i synnerhet har misslyckats med att leva upp till sina löften".

Enligt Times of India uppgav Recep Tayyip Erdoğan dessutom att Sverige på senare tid inte har visat upp sig "från sin bästa sida". 

Aftonbladet söker utrikesminister Ann Linde (S).

Kräver utlämningar

I samband med ett Natomöte i Madrid i början av juli skrev samtliga medlemmar under Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll till Nato, varför de båda länderna nu innehar statusen ”blivande medlemmar”.

Efter att Turkiet svängde i sitt motstånd den svenska och finska ansökan meddelade Recep Tayyip Erdoğan att Sveriges regering utlovat att 33 personer misstänkta för terrorism av Turkiet ska lämnas ut till landet. En siffra som sedan snabbt uppgraderades till 73 personer.

Så sent som förra veckan avslog Högsta domstolen en sådan begäran från Turkiet med hänvisning till att Turkiets anklagelser inte är att bedöma som ett brott enligt svensk lagstiftning.

Följ ämnen i artikeln