Ukrainsk aktivist vinner ärofyllt pris i Stockholm

Publicerad 2022-09-29

Oleksandra Matvijtjuk är ordförande för Center for Civil Liberties (CCL), en organisation som arbetar för att främja mänskliga rättigheter.

Aktivisten Oleksandra Matvijtjuk har dokumenterat krigsförbrytelser i Ukraina och kämpat för mänskliga rättigheter.

Under torsdagen tilldelas hon det ärofyllda priset Right Livelihood Award i Stockholm.

”Hon bygger en demokratisk framtid i Ukraina” skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Under torsdagen presenterade årets pristagare av 2022 års Right Livelihood Awards, priset som ”hedrar och stöttar dem som erbjuder praktiska och exemplariska svar på de mest akuta utmaningar vi står inför idag”.

Priset delas ut på Kulturhuset i Stockholm och brukar kallas för ett ”alternativ till nobelpriset”.

En av årets vinnare får sitt pris kommer från Ukraina och hyllas för sina insatser i landet under krigets gång.

”För att ha byggt hållbara demokratiska institutioner i Ukraina och modellera en väg till internationell ansvarighet för krigsförbrytelsen” lyder nomineringen i ett pressmeddelande från Right Livelihood.

Pristagaren heter Oleksandra Matvijtjuk är ordförande för Center for Civil Liberties (CCL), en organisation som arbetar för att främja mänskliga rättigheter.

”Bygger demokratisk framtid i Ukraina”

Under krigets gång har Matvijtjuk varit en inflytelserik person i Ukrainas arbete med att dokumentera krigsförbrytelser och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Hon tilldelas även priset för att hon länge jobbat för att Ukraina ska gå med i Internationella brottmålsdomstolen.

”Genom sitt arbete säkerställer Matvijtjuk och CCL ansvarighet och bygger en demokratisk framtid för Ukraina”, skriver Right Livelihood.

Även Fartuun Adan och Ilwad Elman tilldelas priset för sitt arbete med att säkertälla fred och mänskliga rättigheter i Somalia.

Totalt delas fyra pris ut. Förutom Matvijtjuk tilldelas även Fartuun Adan och Ilwad Elman priset för sitt arbete med att säkerställa fred och mänskliga rättigheter i Somalia.

Organisationen Cecosesola har skapat en hållbar ekonomisk modell i låginkomstområden i Venezuela.

Den sista pristagaren är organisationen Africa Institute for Energy Governance, AFIEGO, och den belönas för sitt arbete för klimatet och rättigheter som kränks av energiprojekt i Uganda.