Han var på plats efter mordet på Einár: Det var spöklikt

Publicerad 2022-10-21

Ett år har gått sedan mordet på Nils Einár Grönberg.

Huddingepolisen Reine Berglund var en av de första poliserna på platsen för mordet – som ännu är ouppklarat.

– Det är lika jäkla sorgligt som alla andra mord, säger Reine Berglund, områdespolis på Huddingepolisen.

Polisen Reine Berglund och hans kolleger hade avslutat sitt kvällspass.

Det var ett helt vanligt kvällspass i yttre tjänst. När klockan var 23.00 var det dags att runda av och gå hem för dagen.

Då ringde kollegerna som befann sig i Hammarby sjöstad. En ung man hade blivit skjuten.

Reine förlängde sitt arbetspass. Han blev en av de första poliserna som kom till brottsplatsen.

– Jag och ena kollegan jobbade civilt, sedan hade vi två andra i uniform. Jag minns att det var stora avspärrningar runt hela området.

Innanför låg Nils Grönberg, 19, skjuten till döds. Reine förstod inte till en början att det var Einár, rapartisten.

– Vi var inne i ett trapphus och såg kroppen några meter bort, innanför avspärrningarna. Jag minns att det var väldigt tyst på platsen, det var lite folk runt omkring, men det var spöklikt, tyst, säger Reine Berglund.

Huddingepolisen Reine Berglund var en av de första poliserna på plats efter mordet på Nils Einár Grönberg.

”Det var spöklikt”

Han upplevde stämningen som en annan än vad han är van vid.

– Hade det varit i några av våra områden, särskilt utsatta områden, hade det nog varit väldigt mycket folk på plats runt avspärrningarna, men det var inte så här vad jag kan minnas, berättar Reine Berglund.

Via radiokommunikation hade Reine och hans kollegor fått instruktioner om att de skulle hjälpa till med dörrknackning.

– Jag minns den allra första dörren där jag knackade på och skulle hålla vittnesförhör. Det var en yngre herre som var väldigt skeptisk mot att jag var polis. Då sa jag här har du legitimationen och blev insläppt. Jag vill minnas att det var ganska många dörrar som inte öppnades, sedan om en del sov eller inte hade hört eller vågade, det vill jag låta vara osagt.

Några personer uppgav att de hade sett de förmodade gärningsmännen. De beskrevs som mörkt klädda.

Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl i Hammarby Sjöstad i oktober förra året.

”Ingen går säker i de här miljöerna”

Reine Berglund har inte varit inblandad i utredningen utan var på plats just den aktuella kvällen.

Antalet som jobbar med utredningen i dag är betydligt färre än det var i början, någonting som förundersökningsledare Mikael Niklasson berättat i en intervju för Aftonbladet. Nu handlar det i stället om att utredarna ”bevakar” fallet i väntan på svar från NFC, Nationellt forensiskt centrum.

Dödsskjutningen av Einár fick stor uppmärksamhet och i musikbranschen uttryckte många sina kondoleanser.

– Det är klart när det handlar om en känd person blir det ett större medialt intresse. Men också, hur jäkla sjukt det är att ingen går säker när man är i de här miljöerna, säger Reine Berglund.

Larmet kom till polisen strax före klockan elva på kvällen den 21 oktober.

Mordet på Einár är ett i raden av många ouppklarade skjutvapenmord. Einár var en av 46 personer som sköts ihjäl i Sverige förra året.

– Det låter ju hemskt, men det är ett mord i raderna av de andra som man jobbar med i Stockholm. Men internt reagerar man, det vore konstigt annars, det är fullt mänskligt och det är lika vidrigt hur och var det än sker, säger Reine Berglund och fortsätter:

– Skälen till att just det här fallet ännu är olöst kan vara flera.

– Det är lika jäkla sorgligt som alla andra mord. Men nej det är inte bra någonstans att vi ligger på 20 till 25 procent i uppklarningsprocenten. Sedan finns det säkert lokala avvikelser. Det är det här man brukar prata om, tystnadskulturen, att ingen vill prata, att de som skjuter är ganska väl förberedda. Det är sällan spontanmord i stundens hetta utan ofta har det föregått av mer eller mindre noggrann planering.

Platsen för dödsskjutningen blev snabbt en minnesplats.

Tror inte på en lösning

På frågan om Reine Berglund tror att mordet på rapartisten kommer att lösas säger han:

– Man vill hoppas, men jag tror inte det. Om det inte kommer fram någonting väldigt avgörande, till exempel ett vapen. Eller om någon vill komma fram och berätta. Har man inte löst det på den här tiden, eller i alla fall kunnat väcka åtal, tror jag att chanserna blir allt mindre.

Efter det här mordet har det varit rekordmånga dödsskjutningar – hur skulle du beskriva utvecklingen vi ser nu?

– Det är fruktansvärt. Det är lätt att bli cynisk och van men jag har jobbat i över 19 år som polis och den har verkligen bara blivit värre och värre, den här typen av gängkriminalitet. Det är brutalare nu. För bara åtta, tio år sedan var det betydligt oftare att det var benskjutningar som landade på grov misshandel eller synnerligen grov misshandel. Jag minns inte senast jag såg det.

Han fortsätter:

– Nu skjuter man för att döda – för annars är det du som är i skottlinjen nästa gång.

Är det inte ännu ett misslyckande för polisen om man inte klarar upp ett mord?

– Jo, men samtidigt kan jag någonstans med rak rygg säga att vi gör allt vi kan hela tiden med det här. Man flyttar runt pusselbitarna bara. Men det är klart att det är en form av misslyckande, både för oss och samhället, säger Reine Berglund.

Följ ämnen i artikeln