El-Haj slår tillbaka efter konferensen: ”En sådan dröm”

Publicerad 2023-05-29

Mot partiets avrådan deltog riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) på en konferens där ordföranden pekats ut som en ledarfigur för terrororganisationen Hamas.

Nu svarar han på kritiken.

”Det finns inget i världen som kan få mig att avstå från en sådan dröm”, skriver El-Haj på Facebook.

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) höll tal på den Europeiska palestinska konferensen i Malmö i lördags.

Toppolitiker från S, MP och V skulle delta, men drog sig ur.

El-Haj deltog ändå.

Kontroversen ligger i att det uppdagats att ordföranden för konferensen, Amin Abu Rashid, pekats ut som ledarfigur för terrorstämplade organisationen Hamas. Bilder som cirkulerat på sociala medier visar hur han tar emot en hedersutmärkelse från högt uppsatte Hamasledaren Ismail Haniyeh.

Amin Abu Rashid, till vänster, poserar tillsammans Ismail Haniyeh, en högt uppsatt ledare i Hamas.

Partiet avrådde

När Sydsvenskan, som först rapporterade om nyheten, frågade El-Haj inför konferensen om Amin Abu Rashid svarade han att han inte kunde se någon koppling mellan Hamas och organisationen. Han hade heller inte sett bilden på Hamasledaren och Rashid.

– Bilden är inget jag känner till. Men om Amin har fått en utmärkelse av Haniyeh, eller någon annan, betyder det inte att de tillhör eller representerar organisationen. Jag har själv ställt denna fråga till Amin och han bekräftade att de inte representerar organisationen, sa El-Haj till Sydsvenskan.

Under söndagen kallade S upp El-Haj till samtal med gruppledningen i riksdagen.

"Det är bekymmersamt att han valde att delta på konferensen trots partiets avrådan. Gruppledningen i riksdagen kommer kalla till sig Jamal El-Haj för att föra samtal om det inträffade", skrev partiet i ett mejl under söndagen.

Svarar på kritiken

Strax efter midnatt, natten mot måndag, publicerade El-Haj ett inlägg på sin Facebook-sida.

”Jag deltog på konferensen och mitt val att delta grundar sig i min enorma längtan av mitt hemland Palestina och den vackra gemenskapen som jag delar med andra på konferensen”, skriver El-Haj på Facebook.

Han tar även med en del av talet han höll.

"Den här konferensen handlar om min mammas rätt att få återvända till sitt hem i Palestina. Det finns inget i världen som kan få mig att avstå från en sådan dröm”, skriver han.

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) under Ulf Kristerssons regeringsförklaring 2022.

”Lade rosen på hyllan”

El-Haj skriver att medieuppbådet kring konferensen är ett försök att koppla honom till Hamas. I stället för att gå dit som socialdemokratisk representant deltog han som svensk-palestinier, påstår han.

”Men jag respekterade partistyrelsens avrådan och lade rosen på hyllan under en helg för att i stället vara där i egenskap av svensk-palestinier som värnar om och utövar våra vackra demokratiska principer och rättigheter”.

På medias frågor om El-Haj sympatiserar med Hamas hänvisar han till texter ur en rad motioner och debattartiklar han skrivit.

”Hamas är en extrem rörelse, född ur extrema omständigheter och vars mål vi inte delar.”, skriver han på Facebook.

Följ ämnen i artikeln