Bara 200 bärplockare har sökt arbetstillstånd

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2020-05-12

Migrationsverket räknade i början av året med att få in 7 000 ansökningar om arbetstillstånd från bärplockare. Hittills har 200 kommit in. Arkivbild.

Migrationsverket räknade i början av året med att få in 7 000 ansökningar om arbetstillstånd från bärplockare. Hittills har 200 kommit in.

Tusentals ansökningar om säsongsbetonade arbeten brukar komma in till Migrationsverket varje vår. Bärplockare från Thailand är en stor del av den gruppen och många svenska företag är beroende av att de kan resa hit för att plocka såväl blåbär, lingon som hjortron. Att ersätta personalen med svensk arbetskraft blir en utmaning, uppger företag som TT talat med.

Innan coronapandemin tog ett järngrepp om världen prognostiserade Migrationsverket för att mellan 6 500 och 7 000 bärplockare av vilda bär skulle ansöka om arbetstillstånd under säsongen. Fram till den 12 maj har strax över 200 ansökningar kommit in, berättar Erik Holmgren, enhetschef för arbetstillstånd på Migrationsverket.

– Det är en väldigt stor skillnad, säger han.

Undantag i förbud

Flera länder har infört rörelserestriktioner och flygbolag har ställt in eller dragit ned på flygningar över världen med anledning av coronaviruset. Den svenska regeringen har beslutat om ett inreseförbud till Sverige från länder utanför Europa fram till den 15 maj. EU-kommissionen har uppmanat medlemsländer att förlänga inreseförbudet en månad.

Undantag i inreseförbudet görs dock för arbeten som räknas som samhällsviktiga, däribland livsmedelsproduktion som just bärplockning, mjölkproduktion och potatisodling. Erik Holmgren säger att många arbetsgivare väntar och hoppas på att bilden ska klarna vad gäller säsongsarbetare.

Många av bärplockarna kommer från Thailand. För att de få ett så kallat uppehållstillståndskort behöver personer besöka den svenska ambassaden i Bangkok och lämna foto och fingeravtryck. Skulle restriktioner lättas är det möjligt att Migrationsverket får in en stor mängd ansökningar på kort tid.

– Det är mycket möjligt att väldigt många ansökningar kommer på en gång nu i närtid. Men det beror ju både på om inreseförbudet förlängs och vad som händer i hemländerna, vad thailändska myndigheter säger.

Migrationsverket och även ambassaden har en beredskap för att ta emot ett detta, enligt Erik Holmgren.

"Legat på en hög nivå"

Antalet bärplockare som söker sig till Sverige har ökat på senare år och ligger på samma höga nivå som 2009. Då beviljades 7 200 ansökningar för att sedan sjunka till 2 885 under 2014. Förra året var antalet över 6 100 för första gången på tio år och i år prognostiserade alltså myndigheten för mellan 6 500 och 7 000 ansökningar.

– Det har legat på en relativt hög nivå, säger Erik Holmgren.

Undantag från det tillfälliga inreseförbudet gäller däremot inte för yrken inom skogsnäringen varför Migrationsverket bedömer att det blir problematiskt med säsongsarbetare inom den näringen att ta sig till Sverige just nu.

Hittills i år har Migrationsverket beviljat 1 600 arbetstillstånd inom skogs- och jordbruksindustrin.

Följ ämnen i artikeln