Största demonstrationen i Belarus historia

Uppdaterad 2020-08-17 | Publicerad 2020-08-16

Protesterna eskalerar i Belarus med tiotusentals människor som vallfärdar ut på gatorna.

Söndagens demonstration ska ha varit den största i landets historia.

– Om du förstör Lukasjenko, kommer det att vara början på slutet för dig, sa president Lukasjenko.

En vecka har gått sedan Alexandr Lukasjenko hävdade seger med 80 procent av rösterna i presidentvalet i Belarus. Ett val som kritiserats hårt både från inrikes och utrikes håll. Sedan dess har de dagliga protesterna i landet och framför allt huvudstaden Minsk eskalerat.

Under söndagen befann sig tiotusentals människor på gatorna för att protestera och kräva presidentens avgång med ropen ”Avgå, avgå”. Det beskrivs som den största demonstrationen i Belarus historia, rapporterar The Guardian.

Svetlana Tikhanovskaya, som utmanade Lukasjenko i valet och och flydde till Litauen dagen efter, publicerade en video i fredags då hon uppmanade belarusierna att protestera under helgen.

Söndagens demonstration ska ha varit den största i Belarus historia.

Inga tecken på avgång

Oppositionen kräver återkommande Lukasjenkos avgång efter 26 år på sin nuvarande ledande roll. Under söndagen talade en av oppositionsledarna, Maria Kolesnikova, inför en del av demonstranterna med en vädjan och uppmaning till tjänstemän och diplomater.

– Detta är din sista chans att bekämpa din rädsla . Vi var alla också rädda. Gå med oss ​​så stöder vi dig, ropade hon ut.

Men Lukasjenko har inte visat något tecken på att följa demonstranternas uppmaning och närma sig en avgång.

Under söndagen tog han plats framför parlamentet och talade inför tusentals anhängare med lovorden att inte överge landet, samt att NATO-styrkorka kunde göra sig redo för invasion, vilket fick anhängarna att jubla och viftade med sina vitryska flaggor.

– Jag har aldrig förrått er och jag kommer aldrig att göra det, sa han och bugade inför den samlade folkmassan.

– Om du förstör Lukasjenko, kommer det att vara början på slutet för dig, sa han.

”Avgå, avgå” ekar ropen över staden.

Putin erbjuder militärt stöd till Lukasjenko

Samtidigt har Rysslands president Vladimir Putin och Alexandr Lukasjenko haft flera långa telefonsamtal under de senaste dagarna och Putin har erbjudit sitt stöd till Lukasjenko och lovat militär hjälp från ryskt håll. Kreml har hävdat i ett uttalande att det finns ett yttre hot mot Belarus.

Lukasjenko har också uttalat sig om att om Belarus faller, skulle det i sin tur kunna utgöra ett hot även mot Ryssland.

”Detta är ett hot inte bara för Belarus. Om belarusierna inte håller ut, kommer vågen att brisera även där”, sa han och menade att främmande makt ligger bakom protesterna.

Linde: ”Lukasjenko måste lyssna på sitt folk”

Sent på söndagskvällen gick Frankrikes president Emmanuel Macron och uppmanade EU att visa sitt stöd till demonstranterna.

”Europeiska unionen måste fortsätta att mobilisera stöd för de hundratusentals belarusier som fredligt demonstrerar för att få sina rättigheter, frihet och suveränitet respekterade”, twittrade han.

Även Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) twittrade om den stora demonstrationen under söndagen.

”Massiv uppslutning till oppositionens demonstration i Minsk i dag, med människor som protesterar mot polisvåld och valfusk. Djupt imponerad av civilsamhällets mod. Lukasjenko måste lyssna på, inte försöka skrämma, sitt folk", skrev hon.

PODD Protesterna i Belarus

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln