Saknad pojke hittad – fick åka helikopter hem

TT

Publicerad 2020-08-05

Helikopter, båtar och hundar deltog i sökandet efter pojken. Arkivbild.

Ett stort sökpådrag inleddes sedan en sexårig pojke försvunnit vid Yttersjö sydväst om Umeå. Men insatsen kunde blåsas av några timmar senare, då pojken hittades välbehållen. Hem fick han lift med polisens helikopter.

– Han hittades ungefär en kilometer från bostaden och så klart blev alla lättade och glada. En sexårig pojke som är ute ensam i skogen är både otäckt och farligt, säger Michael Saveman, RLC-befäl vid polisen, till TT.

Pojken anmäldes försvunnen sent på onsdagseftermiddagen, och såväl polis som räddningstjänst letade i och kring en sjö och i skogsområdena. Sjöräddningen, frivilliga från området samt värnpliktiga deltog också i sökandet. Drygt tre timmar efter försvinnandet kom besked från polisens helikopter att de hittat pojken.

– De fick syn på honom och kunde direkt säga att han såg ut att vara välbehållen. Helikoptern hovrade ovanför pojken tills en markpatrull var framme hos honom. Han var blöt, kanske för att han gått i myrmark, men behövde inte läkarvård. Han fick åka hem och jag tänker mig att han fick varm choklad och lite extra ompyssling, säger Michael Saveman.

På polisens hemsida tackar han alla som deltog: "Man blir varm i hjärtat av ett så stort och snabbt engagemang."

– Folk på semester kom ju in. En av dem sade: När en sexåring är borta kan jag inte vara hemma.

Följ ämnen i artikeln