176 döda i flygkrasch i Iran

17 svenskar ombord på olycksplanet i Iran

176 döda i flygkraschen vid Teherans flygplats

Av: 

Adam Westin

Victor Stenquist

Richard Aschberg

NYHETER

Ett Boeing 737 med 176 personer har kraschat vid Teherans flygplats. Alla ombord dog.

Bland dem 17 svenskar, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Vi utgår dessvärre från att det kommer röra sig om ett flertal avlidna svenskar, bekräftar Diana Qudhaib på UD:s pressjour.

Kraschen skedde strax utanför Imam Khomeini International, som ligger i de sydvästra utkanterna av Irans huvudstad Teheran. Planet, ett Boeing 737-800 från Ukraine International Airlines, skulle ha lyft 05.15, lokal tid, men avgången ska ha blivit uppskjuten. Destinationen var Kiev, Ukraina.

Statliga medier i Iran rapporterade tidigt att ett tekniskt fel orsakat kraschen.

Dussintals svenskar kan ha varit ombord

Ukrainas utrikesminister har gått ut med uppgifter om att svenskar finns bland de döda i kraschen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet arbetar polisen och UD utifrån uppgifterna att så många som 17 svenskar ska ha funnits på planet som kraschade i Iran. 

”Enligt de avstämningar som har gjorts med bland annat Swedavia så befaras 17 svenskar ha varit ombord”, står att läsa i ett internt mejl. 

Polisen är förberedda om att många oroliga kommer att ringa och har fått instruktioner om att hänvisa till UD, enligt Aftonbladets uppgifter. 

– Vi arbetar nu intensivt för att få klarhet i antalet omkomna svenskar. Detta gör vi på plats i Iran genom vår ambassad, och på UD i Stockholm. Vi uppmanar oroliga anhöriga att ringa UD på 08-405 92 00. Och vi uppmanar även svenskar på plats i Iran att ta kontakt med sina anhöriga, säger Diana Qudhaib på UD:s pressjour.

Aftonbladet har även varit i kontakt med svenska ambassaden i Teheran, som säger att pressjouren kommer att återkomma när det finns bekräftade uppgifter.

Utöver svenskarna var passagerarna ombord 82 iranska medborgare, 63 kanadensare, fyra afghaner, tre tyskar och tre britter. Två passagerare och nio besättningsmedlemmar var från Ukraina, enligt Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko.

Utrikesminister Ann Linde har hört av sig med sina kondoleanser till Ukraina, vars utrikesminister tackar för samtalet på Twitter.

”Våra tankar går även till de svenska familjer som förlorat sina anhöriga denna fruktansvärda morgon”, skriver Vadym Prystaiko.

Flygningar till Teheran ställs in

Overifierade bilder från platsen visar att planet fattat eld i luften, och exploderade när det nådde marken. Irans nyhetsbyrå Irna rapporterar att 167 passagerare och nio besättningsmedlemmar var ombord.

– Flygplanet var sannolikt fulltankat. I ett sånt här haveri innebär det att hela bränslemängden brinner upp och det syns också på bilderna. Flygplanet är totalt sönderdelat, och det tyder på att det var helt utanför piloternas kontroll när haveriet inträffar, säger Christer Åström, journalist på Flygrevyn, till Aftonbladet.

Ukraine International Airlines ställer in alla flygningar till Teheran, skriver Reuters.

Presidenten sänder kondoleanser

Pirhossein Koulivand, chef för Irans räddningstjänst, sade i statlig tv att planet brunnit och att man hoppades kunna rädda liv – men tillade senare att branden varit så kraftig att de inte kunnat rädda någon, rapporterar Reuters.

– Enligt preliminära uppgifter har alla passagerare och besättningsmedlemmar dött, säger Ukrainas president Volodymyr Zelensky som citeras av AFP. Han sänder sina kondoleanser till de drabbade.

Samma bild gavs tidigt av den iranska humanitära organisationen Röda Halvmånen. Boeing skriver på Twitter att de samlar mer information om flygkraschen.

Iran vill inte lämna ut svarta lådan

Iran kommer inte att lämna ut den svarta lådan från det kraschade flygplanet till tillverkaren Boeing, uppger Ali Abedzadeh, ledare för Irans motsvarighet till Luftfartsverket enligt Reuters. 

Han vill inte uppge för vilka man kommer att dela informationen från flygplanet, skriver Reuters vidare. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Flygkraschen i Iran – detta har hänt

 • Ett ukrainskt Boeing 737-plan med 176 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats, Imam Khomeini.
 • Flygplanet hade destination Kiev i Ukraina men hade knappt hunnit lyfta innan det störtade i närheten av staden Parand. Planet skulle ha lyft klockan 5.15, lokal tid, men avgången sköts upp en timme.
 • Tio svenskar finns bland dödsoffren, enligt flygbolaget och Ukrainas utrikesminister. Men det kan handla om fler, enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde.
 • Enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om 17 svenskar.
 • Förutom svenskarna fanns bland annat 82 iranska medborgare, 63 kanadensare, fyra afghaner, tre tyskar och tre britter ombord. Enligt Ukrainas säkerhetsråd dödades elva ukrainska medborgare i kraschen, inklusive de nio besättningsmedlemmarna.
 • Flygbolaget Ukraine international airlines uppger att planet av modell Boeing 737–800 Next Generation var byggt 2016 och hade genomgått en säkerhetskontroll utan anmärkningar så sent som den 6 januari.
 • Ukrainas ambassad i Iran uppgav först att kraschen orsakats av ett motorhaveri – och inte på grund av terrorism. Men ambassaden tillbakavisade senare det uttalandet i väntan på besked från undersökningen av de svarta lådorna.
 • Bolaget ställde in alla flyg till Teheran på obestämd tid och ska göra en grundlig utredning av orsaken till kraschen.
 • Vid lunchtid rapporterades att färdskrivarna, de så kallade svarta lådorna, hittats.
 • I förhandeln inför börsöppningen på Wall Street föll Boeingaktien med runt två procent, enligt CNBS.
 • Flera flygbolag, bland dem Air France, KLM, Lufthansa, Quantas och Japan airlines ställde in sina flygningar över iranskt och irakiskt luftrum.
 • Även SAS har ställt in ett flyg till Beirut som skulle ha avgått i eftermiddag på grund av flygkraschen i Iran. I övrigt flyger SAS inte alls i området.

Foto: GRAFIK: Paul Wallander
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

176 döda i flygkrasch i Iran

LÄS VIDARE

Experten: ”Flygplanet är totalt sönderdelat”

ÄMNEN I ARTIKELN

176 döda i flygkrasch i Iran

Flygolyckor

Teheran

Boeing 737

Ukraina

Iran

AB Voice