Regeringens plan för att stoppa gängen

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Höj maxstraffet för synnerligen grovt vapenbrott – för att stoppa skjutningar mellan gängkriminella.

Det föreslår den utredning som i dag lämnats till inrikesministern.

– Det grova våld som unga kriminella män utövar på torg och bostadsområden är ett av vår tids största samhällsproblem, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Under tisdagen lämnade den särskilda utredaren Kazimir Åberg in slutbetänkandet från utredningen ”En strängare syn på vapenbrott och smuggling av vapen och explosiva varor” till inrikesminister Mikael Damberg.

Där kommer man med flera förslag för att försöka stoppa skjutningar i den kriminella miljön, bland annat att fler vapen ska bedömas som grova såsom specialtillverkade små pistoler som är lätta att dölja, vapen som gjorts om eller som manipulerats.

– Vi menar att man bör beakta om vapnet är utrustat med ljuddämpare eller om man kortat av pipan eller försett vapnet med lasersikte, säger Kazimir Åberg på en presskonferens.

1 av 2 | Foto: TT
Inrikesminister Mikael Damberg föreslår högre maxstraff för de grövsta vapenbrotten.

Förslaget: höj straffen

Åberg säger också att om vapnen funnits i en kriminell miljö ska det bli enklare att bedöma brottet som grovt: om det exempelvis finns i en lägenhet där kriminella grupper håller till, eller en bil där kriminella personer färdas.

– Samma sak om man påträffar kriminellt belastade personer i en personbil och de har vapen där bör det beaktas som kriminell miljö, säger Åsberg.

Man föreslår också att maxstraffet för synnerligen grovt vapenbrott och synnerligen grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor höjs.

– Vi föreslår att straffet höjs till fängelse i 7 år, säger Kazimir Åberg.

”Ska aldrig tillåtas bli normalbild”

Enligt inrikesminister Mikael Damberg är skjutningarna mellan kriminella grupper ett av de största samhällsproblemen just nu. Han tar upp söndagens skjutningar som exempel, där det inom loppet av 4,5 timmar sköts på tre platser i Stockholm och där två unga män dog.

– Det vi såg i Sollentuna och Blackeberg ska aldrig tillåtas bli normalbild, säger Mikael Damberg, (s), på presskonferensen.

Inrikesministern menar att det behöver bli svårare för kriminella gäng att få tag på vapen. Utredningen föreslår bland annat att Tullverket ska få utökade befogenheter när det gäller att hålla kvar försändelser.

– Tillgången behöver strypas och där spelar Tullverket en viktig roll, säger Damberg.

Moderaterna: ”Det räcker inte”

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, säger att han tycker förslagen är bra men att det inte räcker.

– Det som regeringen nu väljer att slå på stora trumman kring är en tumme tott mot vad som behövs, det är inte på långa vägar tillräckligt för att bryta gängkriminaliteten och få bort vapen och sprängmedel från gatorna. Det står inte i relation till den nya verklighet vi ser i dag, säger Forssell.

Vad föreslår ni?

– Vi har en akut trygghetskris här och nu så vi måste fördubbla straffen för gängkriminella som begår allvarliga brott som skjutningar, sprängningar och utpressning för det är viktigt att de här personerna inte ska få vara ute på gatan och utsätta andra människor för dödlig fara. Vi har också sagt att vi tycker att polisen bör ha särskilda visitationszoner där man på ett annat sätt än i dag kan leta efter vapen och sprängämnen, säger Johan Forssell.

Publicerad:

LÄS VIDARE