Svanar

Över 1 000 svanar har landat vid Tysslingen

Av: 

TT

Upp mot 10 000 sångsvanar rastar varje år vid sjön Tysslingen. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

NYHETER

Trots den tidiga våren har det dröjt för sångsvanarna att hitta till sin rastplats vid sjön Tysslingen. Men nu har över 1 000 svanar landat för att rasta – mer än dubbelt så många som siktades vid samma tid förra året.

Det är först under mars första dagar som fåglarna har landat vid sjön.

– Det bara ploppade på. Det kom hela tiden stora flockar, säger svanguiden Helny Olsson som varje dag räknar de ankommande svanarna.

Totalt rastar omkring 8 000–10 000 sångsvanar vid sjön varje vår innan de fortsätter sin långa färd mot norra Finland och Ryssland. Spektaklet pågår i fyra veckor och en särskild svanrik dag kan betraktaren se 5 000 fåglar.

I år har också sex mindre sångsvanar, även kallade tundrasvanar, landat vid platsen. Den ovanliga fågeln ska häcka långt borta i Sibirien.

Den milda vintern påverkar svanarnas rastmönster. Bristen på snö innebär att svanarna får lättare att hitta mat och söker sig utanför utfodringsplatsen vid sjön.

– Det är ju barmark så de har så mycket naturlig föda. Det är skillnad när det är snö och vi lägger ut föda, då har de inte så mycket annat som erbjuds, säger Helny Olsson.

Till böndernas förtret inkräktar många fåglar på deras marker för att äta av höstsådden, förklarar hon.

Uppretade bönder menar att utfordringsplatsen lockar fler fåglar till området.

– Vi gör det för att minska skador för lantbrukarna, säger Helny Olsson som anser att fler fåglar hade sökt sig till åkrarna utan utfordringsplatsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Kommunens uppmaning: Låt svanarna vara

ÄMNEN I ARTIKELN

Svanar

Tysslingen

Fåglar

Djur & natur