En miljon i protest mot brexit

Uppdaterad 2019-03-25 | Publicerad 2019-03-23

LONDON. En miljon brexitmotståndare har intagit centrala London i en av landets största manifestationer någonsin.

De demonstrerar för en ny folkomröstning – efter att det brittiska EU-uttåget skjutits upp.

– Vi vill visa att alla inte är enade bakom detta, brexit är inte på något sätt någonting som alla britter vill, säger Julian Fox, 45, till Aftonbladet.

Centrala London intogs vid middagstid på lördagen av brexitmotståndare. Med EU-flaggor, plakat, musik och slagord vandrar de genom den brittiska huvudstaden – för att få till en ny folkomröstning om Storbritanniens EU-utträde. Vid senaste demonstrationen i oktober kom 700 000 personer. Under lördagen ska enligt demonstrationens organisatörer en miljon personer ha slutit upp – vilket gör demonstrationen till en av de största i brittisk historia.

– Det kan inte vara någon tvekan om att denna rankas som en av de största protester – möjligen den största någonsin – som detta land har sett, säger en person bakom demonstrationen till The Guardian.

– Det är inte någon tvekan om att denna är större än vår senaste och våra tidiga uppskattningar är att folkmassan ligger på omkring en miljon.

"Låt folket ta tillbaka kontrollen"

Marschen går från Park Lane till Green Park, Trafalgar Square för att slutligen nå Westminster, där politiker, bland annat Londons borgmästare Sadiq Khan, Skottlands försteminister Nicola Sturgeon och Labours andreledare Tom Watson håller tal inför en välpackad folkmassa.

– Premiärministern hävdar att hon talar för Storbritannien. Men ta en titt ut genom fönstret, premiärminister. Öppna gardinerna. Sätt på din tv. Titta på denna fantastiska folkmassa i dag. Här är folket. Theresa May – du talar inte för oss, säger Tom Watson, skriver Guardian.

– Sättet att bryta detta dödläge på är om parlamentet och folket kan slå sig ihop. Sättet att ena vårt land på är att bestämma om vår framtid tillsammans. Det är dags att vi säger det med en röst: låt folket bestämma. Premiärminister, du har tappat kontrollen. Låt folket ta tillbaka kontrollen.

Reste ner för 2500 kronor

Det är fjärde gången Juliet Brotheridge, 58, åker ner till London från Lancashire högt upp i nordvästra England för att visa sitt missnöje med hur regeringen hanterat brexitfrågan. Hennes skylt har ett hjärta med "EU" skrivet på – och bjällror som låter när hon skakar skylten.

– Jag vill ha en andra folkomröstning. Det vi har just nu är galenskap, säger hon till Aftonbladet.

– Folk har åkt mil och åter mil för att komma hit. Jag spenderade 200 pund (ca 2500 kr) för att ta tåget ner från Lancashire i morse men stämningen är fantastisk. Det är positivt, det finns lite humor och det är fridfullt.

I veckan ansökte premiärminister Theresa May till EU om att få skjuta upp brexit och fick datumet framflyttat till den 12 april. Får hon inte stöd av parlamentet för det avtal hon och EU förhandlat fram måste May och EU komma överens om ett nytt sätt för Storbritannien att lämna unionen. Att hålla en ny omröstning är ett alternativ. Kommer May och EU inte överens kan Storbritannien lämna EU utan något avtal alls, vilket kan få förödande konsekvenser för såväl företag som privatpersoner på de brittiska öarna.

– Det är galet. Ingen visste vad de röstade på tidigare, de manipulerades av en väldigt högervriden media som matade dem med en lång radda lögner och detta måste stoppas nu, säger Juliet Brotheridge.

– Nu känner vi till dessa lögner och nu borde vi få rösta baserat på sanning och ren fakta.

Svenska Emma: "Inte alla som vill kasta ut oss"

Över hela London, långt från marschrutten, syns EU-flaggor och plakat som uppmanar Theresa May att ge folket en andra chans att säga sitt. Flera plakat är skrivna på franska, tyska eller andra europeiska språk. 

Helsingborgskan Emma Larsson, 26, har målat en svensk flagga på sin skylt. "Gå inte och slösa bort förlängningen. Lägg all er kärlek på EU" har hon skrivit på den.

– Det är viktigt att protestera och visa vad vi tycker så att våra rättigheter får vara kvar, säger Emma.

– Det känns bra att det är många som sluter upp och visar att de faktiskt vill vara kvar. Det är ju inte alla som vill kasta ut oss. 

Emma flyttade till London förra sommaren och har fått uppleva det senaste halvårets politiska bergochdalbana på plats.

– Det har varit utmattande men det får ju gå, även om det ju helst får bli bättre.

Har rest in från andra EU-länder

I juni 2016 vann lämna-sidan brexitomröstningen med 52% mot 48%. Julian Fox, 45, tycker att omröstningen borde göras om nu när man vet mer vad brexit kommer att innebära.

– Det var en förvillande och dåligt skött omröstning. Jag tror att vi vet mycket mer nu än vi visste då och jag tycker att vi borde ha en ny omröstning där vi kan se över alla olika möjligheter, nu när vi känner till fakta, säger han.

– Och merparten av all information visar att det är bättre för oss att stanna kvar i EU än att vara själva.

Julian har åkt ner från Manchester över dagen och har kompisar som kommit från olika delar av Europa för att vara med.

– Det är riktigt bra stämning här, väldigt positivt. Det är toppen att se så mycket folk i olika åldrar från landets alla hörn. Jag har kompisar som kommer från andra delar av EU och britter som jobbar i andra EU-länder som kommit hit för att vara en del av denna demonstration och det är väldigt viktigt att vi gör det.

Tror du att någon kommer att lyssna på er?

– Jag hoppas det, men även om de inte gör det så kommer jag att ha velat vara här för att visa att folket inte bara stöttar regeringen eller Theresa May. Vi är inte alla enade bakom detta, det är inte på något sätt någonting som alla britter vill.

Julian håller upp en skylt som det står "parlamentsledamöterna får rösta tre gånger, varför får inte folket det?"

– Theresa May har låtit parlamentet rösta om hennes avtal två gånger och hon kanske kommer att göra det en tredje gång. Om de kan få rösta på samma sak flera gånger, varför får inte folket göra det nu när vi känner till mer fakta än senast?

"Vår sista chans att göra skillnad"

Nära 4,5 miljoner personer har skrivit under ett upprop på att stoppa brexit helt och hållet.

– Jag skrev på när det var 300 000 personer och nu är vi över fyra miljoner, det är helt fantastiskt och förhoppningsvis kommer något gott att komma ur det, säger Londonbon Tegan Hale, 23, som svept sig i en EU-flagga som matchar ett blått läppstift, gult hårband och blå stjärnor sminkade på kinden.

Trots att bara veckor kan återstå innan Storbritannien kraschar ut ur EU utan något avtal så känner hon sig hoppfull.

– Det är viktigt att vi kommer ut och gör oss hörda. Det här är den sista chans vi har att försöka göra lite skillnad. 

Följ ämnen i artikeln