Skola i Mullsjö inför totalförbud mot mobiler

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Från och med tisdag kommer Gunnarsboskolan i Mullsjö vara helt mobilfri, rapporterar Jönköpingsposten.

– Vi tror att det kommer att göra att man fokuserar mer på studierna i skolan, säger rektor Karin Norman till tidningen.

4–6-skolan Gunnarsboskolan kommer från och med terminsstarten i höst att införa ett totalförbud mot mobiler, skriver Jönköpingsposten.

Den främsta orsaken ska vara att det blir lättare för eleverna att koncentrera sig. Det menar rektorn Karin Norman, som hänvisar till forskning som visar att mobilen är störande även om den inte används.

Så från och med tisdag får eleverna lämna sin mobil hemma.

– Vi inför mobilförbud eftersom vi tror att det kommer att göra att man fokuserar mer på studierna i skolan. Man har inget behov av sin mobil under skoldagen, de tekniska hjälpmedel som man behöver, dator och iPad, tillhandahåller skolan, säger Karin Norman till tidningen.

Blandade reaktioner

Norman berättar att beskedet mottagits med blandade reaktioner, från föräldrar som blivit lättade till föräldrar som blivit oroliga över hur de ska kunna nå sina barn under skoltid.

Men enligt skolan ska det inte vara några problem.

– Om man skulle behöva komma i kontakt med sina vårdnadshavare under dagen så finns det telefoner på skolan som man kan låna. Därför ser vi ingen anledning till att man behöver ha sin mobiltelefon med sig i skolan.

Ytterligare ett argument till förbudet är att det förhindrar kränkande fotografering i skolan.

Tidigare har elevernas mobiltelefoner samlats in i början av skoldagen och lämnats tillbaka i slutet av den. Men under förra läsåret visade det sig att alla elever inte alltid lämnade in sina mobiler, vilket har resulterat i att både ljud- och filmupptagning gjorts i smyg, bland annat i omklädningsrum.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN