Bosniska partier enas om centralregering

TT-AFP

Uppdaterad 2019-08-06 | Publicerad 2019-08-05

Partierna har 30 dagar på sig att utse ministrar, enligt Milorad Dodik som är den serbiske representanten i presidentrådet. Arkivbild.

Bosnien-Hercegovinas tre största partier, som är tätt knutna till de dominerande folkgrupperna i landet, har enats om att bilda centralregering efter en utdragen process som pågått sedan valet i oktober i fjol.

Regeringsbildningen försvårades av oenighet i frågan om huruvida landet ska sträva efter Natomedlemskap. Det kroatiska och det bosniakiska partiet vill ansluta sig, medan det serbiska partiet är emot. Partierna kunde till slut enas om en vag skrivelse om att fördjupa samarbetet med försvarsalliansen.

Sedan inbördeskriget på 1990-talet är Bosnien-Hercegovina uppdelat i två delar med visst självstyre, där den ena domineras av serber och den andra av kroater och bosniaker (bosniska muslimer). De två delarna länkas samman av en svag centralregering med ett trehövdat presidentskap som delas av en serb, en kroat och en bosniak.

Partierna har 30 dagar på sig att utse vilka ministrar som ska ingå i regeringen för att avtalet ska fortsätta gälla, enligt Milorad Dodik som är den serbiske representanten i presidentrådet.

Följ ämnen i artikeln