Telefonbedrägerier mot unga ökar kraftigt

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Många unga luras att logga in på sin bank över telefon. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Många unga luras att logga in på sin bank över telefon. Arkivbild.

Hittills i sommar har unga personer lurats på 2,6 miljoner kronor över telefon, så kallad vishing. De ser en kraftig ökning av antalet anmälningar och främst är det personer mellan 20 och 24 år som drabbats.

I slutet av förra året skedde också en kraftig ökning av antalet anmälningar, men då gällde det främst bedrägerier riktade mot äldre.

“Polisen har arbetat intensivt för att motverka vishing och många äldre vet nu att man aldrig ska lämna ut några koder över telefon. Bedragarna försöker hitta nya metoder och målgrupper, och verkar nu rikta in sig på unga”, skriver Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter, på polisens hemsida.

På drygt sex veckor har 122 anmälningar kommit in, där brottsoffret är fött 1990 eller senare. Före sommaren var antalet anmälningar någon enstaka i månaden.


PODD Så luras du av Bankid-bedragarna – och så skyddar du dig

Bedrägeribrott är ett av Sveriges vanligaste brott – varje år försvinner miljoner kronor och hundratusentals drabbas. I podden Aftonbladet Daily går vi igenom bedragarnas fula knep tillsammans med Lotta Mauritszon från polisens nationella bedrägericenter.

Vi hör även ett autentiskt bedrägeriförsök, där en person ringer upp och utger sig för att jobba på en bank. Bedragaren försöker få sitt offer att lämna ut sitt Bankid – så att han enkelt kan länsa hennes bankkonto.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN