Plastregn vräker ner över vildmarken

Uppdaterad 2020-11-23 | Publicerad 2020-06-30

Det regnar plast över världens vildmarker.

Det visar en ny vetenskaplig studie.

– Det här är ett enormt bevis på människans närvaro. Vi lämnar spår överallt, säger Kerstin Magnusson vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

En grupp amerikanska forskare har undersökt hur mycket mikroplatser som kommer med regnet och luften till elva skyddade naturområden i USA, däribland Grand Canyon.

Resultatet var nedslående. Totalt handlar det om 1 000 ton plast om året, en mängd som motsvarar 120 miljoner vattenflaskor.

Det framgår av en artikel i den vetenskapliga tidskriften Science.

Huvudförfattaren Janice Brahney, miljöforskare vid Utah State University, påpekar för tidningen Wired att det undersökta området bara motsvarar sex procent av USA:s yta:

– Siffran var så hög. Det är chockerande, säger hon och manar världen till att snabbt agera för att minska plastföroreningarna.

Grand Canyon är ett av de skyddade naturområdena i USA som har undersökts.

Kan framkalla cancer

Plast är inte biologiskt nedbrytbart utan finfördelar sig till mikroplatser. Forskarna har bland annat funnit plastpartiklar från kläder, industriprodukter och bilklädslar och partiklar som slitits av från målade ytor.

Partiklarna sprids med vinden för att sedan falla ner över jorden med nederbörden, som plastregn. Det kan också följa med jetströmmar och landa på de mest avlägsna platser, som Arktis.

Enligt The Guardian är mikroplasternas hälsoeffekter på människor ännu inte helt kända, men det finns en oro för att de genom att fastna i lungvävnaden skulle kunna orsaka astma och cancer.

Mikroplatserna som kommer med regnet och luften till elva skyddade naturområden i USA motsvarar 120 miljoner vattenflaskor.

”Enormt bevis”

Kerstin Magnusson är ekotoxikolog vid IVL Svenska Miljöinstitutet. Hon förvånas inte över det amerikanska forskningsresultatet.

– Det här är ett enormt bevis på människans närvaro, säger hon. Vi lämnar spår överallt.

Hon har nyligen genomfört en mindre omfattande men snarlik studie i Sverige.

– Mikroplaster finns överallt här också.

Kerstin Magnusson är ekotoxikolog vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

”Hormonstörande”

Hur farligt är det här?

– Luftburna partiklar kan fastna i människors och djurs lungor. Men det största problemet kan vara de olika medel som tillsatts för att till exempel göra plasten mjuk och brandsäker. Här vet vi att det finns giftiga substanser, som är hormonstörande.

Vad borde vi göra åt problemet?

– Vi måste förhindra plast från att komma ut i naturen. Till exempel genom att se till så att det inte sprids när man sågar i plast på byggen eller när man skrapar båtar på varv. Vi vet absolut tillräckligt för att börja sätta in åtgärder redan nu, säger Kerstin Magnusson.


PODD Om klimateffekterna när världen öppnar

Under våren så stannade världen. Bilar och flygplan parkerades när coronaviruset spred sig över jordklotet och ganska snabbt kunde man se effekter på luften runt om i världen - utsläppen av växthusgaser minskade dramatiskt. Men nu har lockdowns och reserestriktioner hävts på många håll och bilar och plan är i bruk igen. Hur påverkade corona och lockdowns klimatet? Har världens ledare lärt sig något av krisen som kan påverka hur de hanterar klimatfrågan framöver ?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln