Desperat läge för flera arter i brandkaoset

Av: TT

Publicerad:
1 av 10 | Foto: Julia Atiyeh/TT
Den blåtungade ödlan hos Inga Schwaiger, djurräddare inom Wires, på hennes tomt i Balmoral där hon vårdar skadade djur.

Över en miljard djur beräknas ha dött till följd av bränderna i Australien och flera arter kan hotas av utrotning. För de som överlevt bränder är utmaningen att hitta mat.

– Många djur som överlevt svälter, säger djurräddaren Inga Schwaiger.

Världsnaturfonden bedömer att 1,25 miljarder djur har dött till följd av bränderna i Australien. Inga Schwaiger är sedan sex år verksam inom Australiens största organisation för att hjälpa vilda djur, Wildlife Information, Rescue and Education Service (Wires). Sedan brandsäsongen bröt ut har hennes arbete fördubblats.

– Jag får in ett nytt djur nästan varje dag, säger hon.

Människor som hittar skadade djur kontaktar Wires, som sedan ber en skötare i närheten att hämta djuret. Ibland hittar Inga Schwaiger själv nödställda djur när hon är ute i naturen.

Just nu tar hon hand om en Tiliqua, en blåtungad ödla som bränt bort en del av svansen men snart är redo att släppas fri. Hon vårdar också flera fåglar. I en stor bur som hon byggt själv finns tre australiska grodmunnar och i en mindre bur skriker en jättegök efter mat.

– Man ska helst inte mata fåglarna med händerna, då blir de beroende av mänsklig närhet och kan inte släppas i det vilda, säger hon.

Bor i träd

Inga Schwaiger blev tvungen att evakuera sitt hus i Balmoral över jul- och nyårshelgerna medan en stor brand drog över Wingecarribee Shire, mellan Sydney och Canberra, och förstörde ett 20-tal byggnader och det mesta av vegetationen. Runt omkring huset är marken brunsvart. Flera av träden har markerats med varningsband, de kommer snart att falla eller tas bort.

– Det är speciellt svårt för fåglar, eftersom de bor i träd. Deras hem är förstörda. Koalan som också har sitt habitat bland träden har påverkats svårt av bränderna, säger Inga Schwaiger som själv tror att den kan få svårt att överleva.

Australian Koala Foundation har varnat för att koalan kan vara helt borta om 30 år, eftersom dess habitat förstörs av mänsklig påverkan, däribland bränder. Andra bedömer dock att läget trots allt inte är så illa.

På koalasjukhuset i Port Macquarie i norra New South Wales vårdas 65 koalor, i stället för normala 30. Folk kan lämna skadade koalor på sjukhuset, andra hämtas med koalaambulansen efter nödsamtal.

Sue Ashton som leder sjukhuset uppskattar att tusentals koalor har dött i bränderna.

– Jag är väldigt orolig för deras överlevnad. Vi vet att hälften av beståndet har försvunnit från vissa områden. Det är förödande, säger hon.

Letar mat vid vägen

Flera inhemska arter, som lever i begränsade områden, hotas enligt Världsnaturfonden (WWF) av framtida utrotning efter att deras habitat brunnit ner.

– Inhemska djur konkurrerar om föda med importerade djur som katter, kaniner, rävar, vildsvin och kameler. Den starkaste överlever, säger Inga Schwaiger.

Kängurur har lättare än koalor att överleva en brand eftersom de inte bor i träd. Men liksom för andra djur som klarat sig undan lågorna är utmaningen efteråt att hitta mat.

– Djuren kommer ut på dagarna och letar mat nära vägen. Det är inte normalt beteende, säger Inga Schwaiger.

"Vänjer sig aldrig"

Det leder också till att fler djur blir påkörda av bilar. Förutom att ta hand om skadade djur är det också hennes uppgift att avliva djur som hon bedömer inte kan räddas.

– Det är fruktansvärt. Man vänjer sig aldrig. Tyvärr händer det nästan varje dag nu. Man måste ventilera efteråt, ibland gråter jag en skvätt.

Även boskap påverkas. En av lantbrukarna i området tvingades avliva sina kor sedan de bränt klövarna.

Utanför sin inhägnad sätter Inga Schwaiger varje dag ut mat till kängurur som finns i närheten. Hon visar en video på en vuxen känguru med sin haltande unge. Foten är antingen skadad eller bränd men Inga Schwaiger hoppas att han ska kunna läka själv. Att fånga in vilda kängurur är svårt och det kan vara så stressande för dem att de får en hjärtattack.

– Jag hoppas jag slipper avliva honom. Han ser tillräckligt pigg ut för att klara sig.

Gräs inuti

På den brända marken har små fläckar av grönt gräs växt upp.

Ett par hundra meter från huset har en vombat grävt en bohåla. Vombater är pungdjur och således släktingar till koalan. Runtomkring finns spillning från både vombater och kängurur.

– Jag blev så lycklig när jag såg vombatspillning på min tomt efter branden, utbrister Inga Schwaiger och plockar upp en brun boll som hon delar.

– Se, det är nästan bara gräs inuti, det betyder att de hittar mat.

Publicerad: