Kompisarna: ”Han skrek att vi var smuts”

Av: Malin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:

Amina och Agnes skulle bara gå in och boka en hyrbil på den lokala bensinstationen.

Men en kund i kön tyckte det tog för lång tid, och gick till personliga påhopp över kompisarnas bakgrund.

– Om jag som helsvensk blev utsatt på det här sättet. Då kan jag bara tänka mig vad andra får gå igenom, säger Agnes, 22.

Kompisarna Amina, 22, och Agnes, 22, skulle hyra minibuss på en bensinstation. När de står i kassan och får hjälp av kassörskan, kommer det in en man och ställer sig bakom tjejerna i kön.

När biluthyrningen tar tid, blir mannen upprörd och började med en tillgjord brytning på svenska säga saker som ”jävla blattar, ni förstör landet”.

– Först trodde jag att han pratar i telefonen, men när jag vände mig om ser jag att han pratar åt oss, säger Amina.

1 av 2 | Foto: Privat
Agnes, 22.

Ignorerar mannens beteende

Tjejerna väljer till en början att inte reagera på mannens beteende, utan ignorerar honom helt och hållet. Men den okända mannen fortsätter, och till slut får Amina nog och säger åt honom att han får vänta på sin tur.

– Kassörskan säger också att han ska vänta på sin tur, men då svarar han att han inte tänker vänta för att det står två ”blattar” framför honom, och att det är hans land så han ska bli servad innan oss, säger hon.

Stämningen blir hotfull

Mannen ber kvinnan i kassan att öppna snuskylen, och slänger fram pengar på disken. Men kassörskan ber honom fortfarande att vänta tills det är hans tur.

Stämningen mellan de två blir hotfull och till slut tar mannen sina pengar.

– Då vänder han sig till oss alla och säger att vi är smuts, och att vi är äckliga och inte hör hemma i Sverige, säger Agnes.

Hon vänder sig då om och påpekar för mannen att hon är helsvensk.

– Då skriker han till mig att jag inte är är svensk för att jag har ett svenskt pass, säger hon.

”Visste inte hur jag skulle reagera”

Till slut lämnar mannen butiken, efter att ha skrikit till både kassabiträdet, och de två kompisarna som stod och fick hjälp.

Varken Amina eller Agnes har tidigare varit med om något liknande. Och situationen fick Amina att känna sig helt förvirrad.

– Jag förstod inte vad som hände, och började nästan skratta för att jag inte visste hur jag skulle reagera, säger Amina, som också berättar att kompisarna polisanmälde händelsen efteråt.

Hennes kompis Agnes håller med, och har svårt att ta in vad som hänt.

– Jag är jättechockad att jag som dessutom är helsvensk blev utsatt på det här sättet. Då kan jag ju bara tänka mig vad andra får gå igenom. Det är hemskt, säger hon.

Publicerad: