Riksrättsförfarande inleds mot Trump

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, meddelar att en utredning om riksrätt mot president Donald Trump ska inledas.

Demokraterna inleder en utredning om att ställa president Donald Trump inför riksrätt.

– Presidenten måste ställas till svars. Ingen står över lagen, säger representanthusets talman Nancy Pelosi.

Trump påstås ha krävt en korruptionsutredning av sin politiske motståndare Joe Bidens son i utbyte mot militärt stöd till Ukraina.

Konflikten kring telefonsamtalet mellan Trump och hans ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj har växt de senaste dagarna. Och kraven på att Trump ställs inför riksrätt har ökat bland Demokraterna.

– Trumps handlingar har avslöjat skamliga fakta om presidentens brott mot ämbetseden, förräderi mot rikets säkerhet och förräderi mot okränkbarheten av våra val, säger Pelosi i ett tv-sänt tal.

– Jag tillkännager i dag att representanthuset nu går vidare med en officiell utredning om riksrätt.

Biden står bakom

På tisdagen ställde sig Joe Biden, som är favorittippad till att bli Demokratiska partiets kandidat i nästa års presidentval, bakom det riksrättsförfarande mot Trump som Pelosi nu meddelar ska utredas.

– Om han fortsätter att tumma på lagen ger Donald Trump kongressen, i min mening, inget annat val.

Trump har godkänt att det omdiskuterade samtalet med Ukrainas president offentliggörs. Men kongressen vill utöver samtalet ta del av en visselblåsarrapport som rör "allvarliga eller flagranta problem, missbruk av eller brott mot lagen" i Trumps samtal med främmande makt.

Representanthuset ska rösta igenom en resolution på onsdagen om att rapporten ska överlämnas till kongressen.

President Trump fördömer beslutet att inleda en undersökning om riksrätt mot honom och kallar processen för "witch hunt garbage" – häxjaktsskräp, skriver nyhetsbyrån AFP.

Inga bevis

Trump gav order om att skjuta upp militärt stöd på motsvarande runt 3,9 miljarder kronor till Ukraina inför samtalet med Zelenskyj, enligt källor med nära insyn som citeras i Washington Post. Under det pågående FN-toppmötet i New York erkänner Trump att det stämmer, men förnekar att det skett i syfte att utöva påtryckningar.

För att Ukraina skulle få pengarna krävde Trump att Zelenskyj skulle utreda korruptionsrykten kring demokraten Joe Bidens son Hunter Biden, uppger källor för enligt amerikanska medier.

Hunter Biden har suttit i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag och enligt Trump försökte Joe Biden, under sin tid som vice president under Barack Obama, att stoppa en utredning mot bolaget.

Hittills har inga bevis presenterats för att Joe Biden agerat korrupt eller påverkats av sin sons arbete i Ukraina. Däremot anser kritiker att Bidens familjs kopplingar till Ukraina kan leda till en intressekonflikt, skriver BBC.

Korruptionsbråk

Anklagelserna om korruption haglar nu mot både Trump och Biden.

På tisdagen skrev Donald Trump på Twitter att han har godkänt att utskriften av det omdiskuterade samtalet med Ukrainas president ska offentliggöras.

"Jag. . . har godkänt att den kompletta, tidigare hemligstämplade och oavkortade utskriften av min telefonkonversation med Ukrainas president Zelenskyj offentliggörs", skriver Trump.

Trump tillägger att han inte pressat Zelenskyj under samtalet och att det gått fullständigt korrekt till.

Släpps på onsdag

Trump har bekräftat att han under samtalet med Zelenskyj sagt att han inte vill att personer som Joe Biden och hans son Hunter Biden bidrar till korruptionen i Ukraina.

Detaljerna kring telefonsamtalet började rullas upp efter det att en visselblåsare inom USA:s säkerhetstjänst skrivit en rapport till tillsynschefen för underrättelsetjänsterna om att Trump avgett "oroväckande" löften till främmande makt.

De flesta av visselblåsarens uppgifter har hittills hållits hemliga av nationella underrättelsechefen Joseph Maguire, som hävdar att det inte rörde sig om någon underrättelseaktivitet och att han därför inte är skyldig att informera kongressen om saken.

Demokrater i kongressen har stridit för att få ta del av klagomålet och på torsdag ska Maguire vittna i representanthuset. Även om Trump offentliggör det omtalade samtalet kräver Demokraterna fortfarande att kongressen ska få tillgång till visselblåsarens rapport.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig summa om det uppskjutna stödet till Ukraina.

Publicerad:

LÄS VIDARE