Flera flyg på väg hem från Kanarieöarna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Anledningen till att flygplatserna tvingades stänga var en omfattande sandstorm.
Foto: Borja Suarez/Reuters/TT
Anledningen till att flygplatserna tvingades stänga var en omfattande sandstorm.

Flera flygbolag skickar ner extra plan för att få hem strandade resenärer från Kanarieöarna, och de första svenska resenärerna fick på måndagskvällen påbörja sin hemresa. Men hundratals svenskar är fortfarande fast – och förseningarna är stora.

Samtliga flygplatser på Kanarieöarna har öppnat, men förseningarna är omfattande. Researrangören Ving har 392 resenärer på Kanarieöarna som väntar på att få åka hem.

– Det är högt tryck på flygplatserna, både på Gran Canaria och Tenerifa. Trängseln på flygplatsen leder till förseningar, säger Vings presstalesperson Fredrik Henriksson.

På måndagskvällen lyfte det första av Vings plan på väg mot Sverige. Fler väntas avgå under kvällen eller i början av natten mot tisdag.

Även Vings flyg från Sverige till Kanarieöarna är kraftigt försenade.

Åker hem först på tisdag

Researrangören TUI har också resenärer som drabbas: cirka 500 personer befinner sig på Las Palmas och väntar på att få resa hem. Det första beskedet var att de skulle kunna lämna öarna på måndagen, men så blir det inte. Den nya avgångstiden är 17.05 på tisdagen.

– Det är en kraftig försening på grund av det tryck som är på flygplatsen. Det har blivit stora följdförseningar, säger Angelica Sanchez på TUI:s pressjour.

TT: Kommer ni att ge någon form av ersättning till kunderna?

– Kunderna har rätt att kontakta oss angående ersättning, så gör vi en individuell prövning då, säger Angelica Sanchez.

Tills planet till Sverige avgår kommer resenärerna att få stanna kvar vid sitt boende på Kanarieöarna.

Även TUI:s flyg från Stockholm till Las Palmas är försenat, och beräknas avgå 11.00 på tisdag.

– Vi har fixat med hotell för de resenärer som är i Stockholm och väntar på sitt flyg, säger Angelica Sanchez.

Åtta flygplan på marken

Flygbolaget Norwegian har flera tusen skandinaviska resenärer som sitter fast på Kanarieöarna. Hur många som är svenskar kan bolagets presstjänst inte svara på.

På måndagseftermiddagen hade bolaget åtta flygplan som stod på marken i Las Palmas. Innan de kan lyfta måste de gås igenom noga för att kontrollera om sandstormen skadat planen. På eftermiddagen hade planen ännu inte inspekterats, men Norweigans mål är att det ska göras under dagen.

Medan de åtta planen står kvar på marken ska två andra flygplan åka till Las Palmas för att hämta hem några av de strandade resenärerna. Enligt NRK lyfte det första av de planen från Gran Canaria mot Oslo på måndagskvällen.

Tekniker arbetar

SAS hade på måndagen sex plan stående på flygplatsen på Gran Canaria. Vid niotiden på kvällen hade tre av dem fått klartecken att lyfta. Dessutom är ytterligare ett större plan på väg ner från Köpenhamn för att hämta hem strandade SAS-passagerare.

– Vi kallar in passagerare fortlöpande för att ta sig hem. Nu sker saker väldigt fort, säger SAS presschef John Eckhoff vid 21-tiden på måndagskvällen.

Av de fyra planen går två till Arlanda, ett till Oslo och ett till Köpenhamn. De tre plan som SAS tekniker inte är färdiga med är av en annan modell än de tre som fått klartecken, vilket gör att det tar längre tid.

Publicerad:

LÄS VIDARE