Drygt 200 elever utan skolplats efter dom

TT

Publicerad 2020-02-14

Ifrågasatt friskola får inte fortsätta driva sin verksamhet, enligt förvaltningsrättens dom. Arkivbild.

En friskola i södra Stockholm måste stänga omedelbart efter ett domstolsbeslut. Mer än 200 elever måste snabbt slussas över till andra skolor.

Det är friskolebolaget English School Scandinavia AB, tidigare Elma School AB, som inte får driva sin grundskola i Rågsved vidare. Förvaltningsrätten i Stockholm bedömer att bristerna i skolans ägar- och ledningskrets är mycket allvarliga och att det därför var befogat av Skoinspektionen att dra in skolans tillstånd.

Domen innebär också att den respit skolan fick i väntan på ett avgörande upphävs – inhibitionen hävs.

– Det innebär att bolaget inte har något tillstånd att driva verksamheten när vi häver inhibitionen. Det blir praktiska konsekvenser som kommunen får lösa, säger chefsrådman Lars-Åke Johansson till TT.

Kommunalt ansvar

Det är alltid en elevs hemkommun som har det yttersta ansvaret för att säkra elevens skolgång. Stängs en friskola måste kommunen agera. Enligt skolenhetsregistret har Elma school drygt 230 elever och samtliga måste snabbt erbjudas plats på andra skolor.

– Jag förstår att det drabbar många barn och föräldrar, att det blir en osäker måndag. Men vår prövning är begränsad till om Skolinspektionens beslut var riktigt, säger chefsrådman Lars-Åke Johansson.

Väldigt olyckligt

Stockholms stad har ansvar för 81 av eleverna och enligt grundskoledirektör Lee Orberson har arbetet redan inletts.

– Vi säkerställer att alla elever i början av nästa vecka får erbjudande om en plats på en skola nära hemmet. Sedan ska vårdnadshavarna tacka ja eller söka en annan skola, säger han.

Det är inte första gången staden behövt skaka fram skolplatser när en friskola av någon anledning stängt.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt att elever tvingas till ett skolbyte. Även om vi kan erbjuda placeringar i våra skolor så påverkas naturligtvis eleverna av en förändring de inte styrt över, säger Lee Orberson.

Huddinge har ett 30-tal av eleverna folkbokförda i kommunen, och även där ska utbildningsförvaltningen snabbt ordna nya skolplatser.