Vulkanutbrott kan bli räddningen för hotat rev

Publicerad 2019-09-02

Ett enormt block av vulkanisk sten kan skona flera arter i det hotade Stora barriärrevet. Stenblocket, som är lika stort som Manhattan, rör sig mot den australiska kusten – fullt av förutsättningar för marint liv.

– Miljontals koraller och andra organismer kan få ett nytt hem, säger Scott Bryan som är geolog på Queensland University of Technology till ABC News.

Följ ämnen

Det var i början av augusti som den vulkaniska stenen först upptäcktes av seglare nära söderhavsön Tonga i Stilla Havet. Det handlar om pimpsten, som frigjordes i samband med ett vulkanutbrott på havsbotten. En stor mängd lava sprutade ut från jordens inre.

– Som en flaska champagne som man skakar och sedan tar av korken på så att allt skum sprutar ut, berättar Scott Bryan, som är geolog på Queensland University of Technology.

Den nionde augusti upptäckte NASA:s satelliter att en stor del av lavan hade flutit samman och bildat ett enormt stenblock, lika stort som stadsdelen Manhattan i New York, rapporterar ABC News Australia.

Driver mot Australiens kust

Pimpstensblocket driver nu mot Australiens kust och det Stora barriärrevet. Det tros nå kusten inom ett år och blir ett positivt tillskott för arterna som lever i det hotade revet. Stenen för nämligen med sig nytt marint liv.

– När det kommer hit kommer det vara täckt av en hel rad organismer, som alger, havstulpaner, koraller, krabbot och sniglar, säger geologen Scott Bryan till ABC News.

– Miljontals koraller och andra organismer kan få ett nytt hem längs vår kust.

De arter som i dag har en hotad tillvaro bland revets bleknande koraller kan också hitta ett nytt hem i någon av pimpstenens alla håligheter.

Kritiskt tillstånd för Stora barriärrevet

Stora barriärrevet drabbas redan svårt av så kallad korallblekning, vilket innebär att korallerna förlorar sin färg och att djuren i dem dör. I takt med att klimatförändringar värmer upp havets temperatur ökar blekningen och flera arter som lever i revet är i dag utrotningshotade.

– De långsiktiga utsikterna är mycket dåliga, främst på grund av klimatförändringarna, säger David Wachenfeld som är chefsforskare på Great Barrier Reef Marine Park.

I veckan släppte australiska myndigheter en ny rapport, som målar upp en dyster framtid för revet.

Riskerar petas från världsarvslistan

Rapporten släpps vart femte år. Den senaste visar en utbredd blekning och nedbrytning av koraller, som är direkt orsakade av människan – överfiske, försämrad vattenkvalitet och klimatförändringar.

Rapporten sammanfaller också med ny statistik över Australiens utsläpp som ökar för fjärde året i rad. Miljöorganisationer är kritiska mot att landet gör för lite för klimatet, inte minst eftersom regeringen planerar ytterligare satsningar på produktion av kol.

Stora barriärrevets kritiska tillstånd innebär att det kan förlora sin status som världsarv när FN-organet Unesco möts nästa år.