Gymnasielever i Luleå får inte veganmat

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Gymnasieelever som är veganer i Luleå kommun får i fortsättningen nöja sig med salladsbuffé.

Tidigare har elever erbjudits tillagad veganmat men nu blir det ändring på det.

– Vi tillagar inte veganmat, det är inte tillräckligt näringsrikt, säger Mats Åström, avdelningschef till SVT Nyheter Norrbotten.

Luleå kommun har ändrat kosten i gymnasieskolor. Tidigare har eleverna erbjudits vegankost men nu sätter kommunen stopp för det, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Elever som äter vegankost hänvisas framöver till salladsbuffén. Beslutet har väckt många känslor, inte minst bland elever som är veganer.

Till SVT Nyheter Norrbotten säger en elev att beslutet är upprörande då hon menar att salladsbuffén inte kommer vara tillräcklig.

– Våra föräldrar betalar skatt för att vi ska få mat i skolan. Då ska vi inte behöva ta med oss matlådor, säger hon till kanalen.

Hänvisar till skollagen

Mats Åström, avdelningschef för måltider inom skolan i Luleå kommun menar att skolorna inte är skyldiga att servera veganmat. Det finns inga riktlinjer för det men vid enskilda kök kan det göras undantag.

– Vi tillagar inte veganmat, det är inte tillräckligt näringsrikt vilket vi är skyldiga att servera enligt skollagen, säger Åström till kanalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE