Uppgifter: Nordkoreas Kim Jong-un har opererats

Uppdaterad 2020-04-26 | Publicerad 2020-04-21

Nordkoreas ledare Kim Jong-un uppges vara sjuk.

Han återhämtar sig efter en operation, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till nordkoreanska avhoppare.

Källor säger till CNN att diktatorn är i ”allvarlig fara”.

Spekulationerna kring 36-årige Kim Jong-uns hälsa har tagit fart.

Han syntes inte till vid firandet av sin farfar, landets förste ledare, Kim Il-sungs födelsedag den 15 april, en nationell helgdag.

Anledningen uppges vara att Kim återhämtar sig efter en operation den 12 april i de natursköna trakterna kring Hyangsan utanför huvudstaden Pyongyang. Det rapporterar sajten Daily NK med hänvisning till källor, skriver Reuters.

Daily NK drivs huvudsakligen av nordkoreanska avhoppare.

Kim Jong-un sågs senast offentligt på ett möte med Koreanska arbetarpartiet den 11 april.

Överviktig och överarbetad

Enligt uppgifterna rör det sig om ett hjärt- och kärlingrepp.

Kim Jong-uns hälsa ska ha försämrats under de senaste månaderna, enligt Daily NK. Han sägs röka mycket samtidigt som att han är överviktig och överarbetad.

En källa säger att Kim kämpat med sin hälsa sedan augusti men att hans tillstånd förvärrats de senaste månaderna.

Källor uppger för CNN att de amerikanska underrättelsetjänsterna har information om att diktatorns tillstånd är allvarligt efter operationen.

Expert: Falska rykten

Kim Jong-un sågs senast offentligt på ett möte med det styrande kommunistiska Koreanska arbetarpartiets politikbyrå den 11 april.

– Om Kim är inlagd på sjukhus skulle det förklara varför han inte närvarade vid det viktiga 15 april-firandet, säger Bruce Klingner, forskare och tidigare chef på CIA med ansvar för Nordkorea, till CNN.

– Men genom åren har det varit en rad falska rykten kring Kim Jong-un och hans pappas hälsa. Vi får vänta och se.

Sydkorea undersöker uppgifterna om att Kim är svårt sjuk, skriver nyhetsbyrån AP.

Oklart vem som skulle ta över

Om Kim Jong-un skulle bli så pass sjuk att han inte längre kan regera, eller till och med dö, är det oklart vem som skulle ta över styret i diktaturen.

I SVT:s Morgonstudion säger Asien-korrespendent Ulrika Bergsten att det inte finns någon successionsordning i Nordkorea vad man känner till, men nämner Kim Jong-uns syster Kim Yo-yong – som synts allt mer vid ledarens sida i offentliga sammanhang.

– Han själv tog makten genom att ärva den och Nordkorea är ju en dynasti av familjen Kim. Det finns rykten om att han har två barn, men det har inte bekräftats. Det finns också rykten om att hans nära rådgivare skulle vara intresserad av att ta över men om man ska hålla det inom familjen skulle det kunna bli hans syster. Men Nordkorea har aldrig haft en kvinnlig ledare, säger Ulrika Bergsten till SVT.

ANNONS