Högst dödstal i Europa – då trendar brittiska dödskaféer

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-05-05

LONDON. Storbritannien har nu flest coronadödsfall utanför USA.

Då trendar brittiska dödskaféer – där man diskuterar sin eller andras bortgång.

– Många vill prata om hur man skriver testamente, säger arrangören Nicole Stanfield, 34, till Aftonbladet.

På tisdagen steg den brittiska dödssiffran till över 29 400 personer. Det innebar att Storbritannien passerat Italien som coronautbrottets hårdast drabbade land utanför USA. Då söker sig fler britter än någonsin till så kallade dödskaféer.

Fenomenet, som bygger på att man möts upp, fikar och pratar om döden med främlingar, startade i Storbritannien 2011. För tre år sedan drog sjuksköterskestudenten Nicole Stanfield, 34, igång ett helgkafé i Taunton i sydvästra England. Sedan dess har hon fått tusentals att diskutera människans oundvikliga öde.

– Jag brinner verkligen för att få folk att prata om döden och ta bort tabun kring det, säger hon till Aftonbladet.

– Det hjälper oss att planera för döden och för de som lämnas kvar efter att vi dött är det lättare om vi planerat lite. Det kan också vara viktigt att säga till sina släktingar att det är okej om inte allt blir som jag önskat.

Nicole Stanfield.

”Aldrig varit så många”

Efter att coronautbrottet lamslagit Storbritannien och dödstalen skjutit i höjden har dödskaféer över hela landet överösts av meddelanden från folk som vill samlas och prata.

– Jag har aldrig fått så många meddelanden. Jag får dem från Twitter, från vår hemsida och från Facebook. Det har aldrig varit så många som vill komma på dessa kaféer och det är otroligt, säger Nicole Stanfield.

Sedan sex veckor tillbaka får britter endast lämna huset för att handla mat, motionera en timme om dagen eller gå till jobbet – om man har ett samhällsbärande yrke. Därför tvingas mötena nu äga rum via videolänk, vilket gjort det möjligt för ännu fler att delta.

– Det har gått mycket bättre än jag förväntat mig. Vi har fått folk från hela landet och även från Frankrike och andra länder, säger Nicole Stanfield.

”Många vill skriva testamente”

Sedan hon startade Tauntons dödskafé har majoriteten av besökarna varit kvinnor i medelåldern och uppåt. Nu vill män och kvinnor i alla åldrar prata om döden.

– Sedan pandemin kom har det varit många fler yngre som visat intresse, vilket är intressant, säger Nicole Stanfield.

– Dödskaféer har blivit mycket populärare i och med covid-19. Det är tråkigt att det ska krävas en sådan fruktansvärd händelse för att få folk att tänka på det men jag antar att döden är mer på folks näthinna nu och när vi ser dödssiffrorna stiga på nyheterna är det inte så abstrakt längre.

Är det någonting speciellt folk vill prata om just i coronatider?

– Folk är väldigt praktiska just nu. Det handlar om hur man skriver eller ändrar ett testamente nu när detta pågår. Sedan pratar man mycket om hur man kan sörja om man haft ett dödsfall i familjen om man inte får hålla en minnesstund eller gå till begravningen.

– Allt vi pratar om just nu har coronautbrottets skugga över sig.

Gästerna kan skriva lista på saker att göra innan man dör.

Hade dödsångest

Caroline Dent, 61, hade lidit av dödsångest sedan barndomen när hon hittade ett av Londons första dödskaféer – och fick en möjlighet att prata av sig.

– Jag märkte väldigt tidigt i livet att när folk dog så pratade man liksom inte om det. Det gav mig stora problem eftersom jag bara höll ångesten för mig själv och då blev den värre tills den tog över mitt liv, säger hon.

– Men jag lärde mig prata om det och nu älskar jag att prata om döden. En vän sa till mig att ”ingen kan tömma en fest som du, när du börjat prata om döden”, för prat om döden är motsatsen till kallprat och det är det vackra med ett dödskafé – att alla som kommer dit vet att det kommer att bli djupt.

– Det är lite som när man började prata om sex på 80-talet. Nu har man märkt att man kan prata om det och det är spännande och stärkande.

Caroline Dent.

”Mycket mer ångest i samhället”

Sedan fyra år tillbaka driver Caroline Dent nu själv ett dödskafé i Finsbury Park i norra London. I huvudstaden är deltagarna yngre.

– En majoritet är under 40, säger hon.

– Det här är inte någonting man bara börjar tänka på i slutet på livet utan någonting man borde ha med sig hela vägen.

I och med coronautbrottet har Caroline Dent fått dubbla antalet sammankomster.

– Det finns mycket mer ångest i samhället just nu. Döden är på riktigt och det händer alla men detta har fått oss att fokusera på att det händer folk vi känner och det är inte längre där borta eller någon gång i framtiden. Det kan hända vem som helst, när som helst, säger hon.

– Covid-19 ser man ju inte heller. Men det är överallt, som ett spöke under sängen, och det vill folk prata om, säger hon.

PODD Coronaviruset – det händer sen

Om livet efter corona, med Wolfgang Hansson..

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen