Uppsalas restauranger och besökare får godkänt av kommunen

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Tomt var det här.
Foto: AFTONBLADET
Tomt var det här.

Det var inte bara i parkerna som Uppsalaborna lyckades hålla bra avstånd till varandra under sista april.

Även Uppsalas restauranger och besökare får godkänt av Uppsala kommun som under långhelgen har genomfört flera oannonserade tillsynsbesök.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om ett flertal restauranger i Uppsala som har fått anmärkningar på grund av trängsel.

Under sista april och den efterföljande långhelgen har ytterligare tillsynsbesök genomförts, och den här gången verkar både krogarna och besökarna skött sig bra.

– Det är väldigt glädjande att se att både restauranger och besökare tar sitt ansvar. Jag vill tro att kommunens arbete med tillsyn och information till företagarna har bidragit till att det fungerat så pass bra under helgen. Det kyliga vädret har kanske också hjälpt till. Nu gäller det att hålla ut och hålla avstånden även när det blir soligt och varmt, säger Klara Ellström, ordförande miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Inte aktuellt att stänga några krogar

Enligt Tobias Johansson, avdelningschef livsmedelskontroll och tillståndsenheten, har man upptäckt trängsel vid ett par restauranger som därmed kommer att följas upp. Men ingen restaurang riskerar att stängas.

– Vill tacka alla restaurangföretagare för samarbetet i det här besvärliga läget. Det är ingen lätt uppgift de har haft i helgen, men att döma av vad vi sett under våra tillsynsbesök har de lyckats få sina besökare att umgås ansvarfullt och begränsat smittspridningen, säger Tobias Johansson, avdelningschef livsmedelskontroll och tillståndsenheten.

Då kan det bli aktuellt med fler tillsynsbesök

Totalt har Uppsala kommun genomfört 328 besök gjorts på restauranger och kaféer sedan arbetet med trängselkontrollerna inleddes i mitten av april.

Uppsala kommun kommer att fortsätta med sina tillsynsbesök, och man har också möjligheten att växla upp ytterligare när vädret blir bättre.

Publicerad: