Dansk ex-minister tror på hårda tag mot gäng

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-09-10

Sören Pape Poulsen, dansk fd justitieminister, deltog i torsdagens Moderatseminarium om gängbrottslighet.

Tuffa tag i Danmark har lyckats pressa tillbaka gängkriminaliteten, enligt före detta justitieminister Sören Pape Poulsen.

– Jag tror också att det kan fungera här, säger han.

Pape Poulsen, som leder De Konservative i Danmark, är en av arkitekterna bakom flera av landets många åtgärder mot kriminella gängen.

– De ska känna att de har ögonen på sig hela tiden, man ska stressa dem före, under och efter att de begått kriminalitet. De ska veta att det alltid är samhället som vinner till sist, säger han.

Danmark har under decennier haft problem med kriminella mc-gäng, men några år in på 2000-talet blev även kriminella gäng i invandrartäta stadsdelar ett allt större problem. Danska regeringar har sedan dess tagit fram tre olika åtgärdspaket mot gängen, "Bandepakke" 1, 2 och 3. Till exempel kom den så kallade gängbestämmelsen i strafflagen 2009. Den innebär dubbla straff för vissa brott som begås inom ramen för gängkonflikter.

Gängvåld ökade

Pape Poulsen lade fram "Bandepakke 3", när han var justitieminister 2017. Bakgrunden var att gängvåldet i Köpenhamn ökat markant under 2015 och 2016. En viktig orsak var, enligt Pape Poulsen, att ledaren för gänget Loyal To Familia, släpptes ur fängelse och började ta upp kampen mot andra kriminella gäng som Hells Angels och Bandidos. De uppblossande gängkonflikterna ledde till 54 skjutningar, tre döda och 36 sårade.

"Bandepakke 3" innebar bland annat en möjlighet för domstolen att höja straffet med 50 procent för skjutningar på gator och torg, samt möjlighet för en domstol att förbjuda en gängmedlem att vistas i en viss stadsdel efter avtjänat fängelsestraff. Ett så kallat vistelseförbud kan gälla från 1 till 10 år. Bryter man mot förbudet åker man direkt i fängelse, uppger Pape Poulsen

– Det är mycket effektivt. För när en gängmedlem inte kan komma hem till sin lokala miljö, så är de ensamma, säger han.

Effektiva åtgärder

Enligt Pape Poulsen så är ett par av de mest effektiva åtgärderna som införts i Danmark, stränga minimistraff för vapenbrott och dubbla straff för brott begångna i gängkonflikter. Sverige har dock redan höjt straffen för vapenbrott.

Pape Poulsen pekar också på att man konsekvent försöker utvisa brottsdömda utlänningar. Danmark har skärpt kraven för att bli dansk medborgare.

– Att bli utvisad ur Danmark är det man fruktar mest.

Pape Poulsen nämner också kameror med automatisk avläsning av registreringsskyltar för att kunna följa gängens rörelser och polisens möjligheter att tillfälligt förbjuda gängmedlemmar att vistas på en viss plats, ett så kallat zonförbud. Den förre justitieministern tar även upp att bostadsbolag kan säga upp hyreskontrakt om någon i en familj är gängkriminell.

– Det kan verka hårt, säger Pape Poulsen.

– Men det är föräldrarna som har det främsta ansvaret för sina barn.

Inspirerar M

De tuffa tagen i Danmark har inspirerat de svenska Moderaterna, som höll ett seminarium med Pape Poulsen på torsdagen. De vill till exempel också dubbla straffen för brott i gängkonflikter och låta polisen kunna införa tillfälliga visitationszoner. I zonen kan kroppsvisitation utföras utan krav på konkret brottsmisstanke.

Dansk polis fick möjlighet att utfärda visitationszoner redan 2004. I den svenska regeringens 34 punktsprogram mot gängkriminalitet finns inte det förslaget med. Statsminister Stefan Löfven (S) tror inte på att "helt oskyldiga människor ska bli visiterade i sitt bostadsområde" och inrikesminister Mikael Damberg (S) ser risker för polarisering och stigmatisering av vissa områden.

Pape Poulsen avfärdar risken för att invandrare kommer att känna sig utpekade av visitationszoner.

– Det är något som den yttersta vänsterflygeln säger, uppger han.

Pape Poulsen pekar på att zonerna endast upprättas när kriminalitet plötsligt blossat upp i ett område, som en våldsam gängkonflikt. Han menar att åtgärden skyddar vanliga medborgare som bara vill leva i fred från kriminalitet.

Haft brett stöd

Åtgärderna mot gängen i Danmark har införts med brett stöd från Socialdemokraterna, mitten- och högerpartierna.

I Sverige angriper Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna den rödgröna regeringen för att inte ta till tuffare tag mot gängen. De tre partierna kräver till exempel att straffrabatten för unga 18-20 år avskaffas helt. Någon sådan straffrabatt finns inte i Danmark. De vill också införa en liknande möjlighet till anonyma vittnen som i Danmark.

Pape Poulsen tror att den splittrade synen på invandring i Sverige kan ha gjort det svårt för partierna att enas om hårdare tag mot kriminella gäng. Enligt honom är det självklart att det finns en koppling mellan invandring och kriminalitet. Han uppger att en stor invandring från främmande kulturer leder till parallellsamhällen och kriminalitet.

– Om man är nervös för att säga något som inte är politisk korrekt så får man ju ingen diskussion om det som är viktigt, säger Pape Poulsen.

– Jag tror att det är avgörande att kalla saker vid deras rätta namn om man vill bekämpa det här.

ANNONS