Biden tjänar på coronakrisen – men Trump knappar in

Publicerad 2020-09-11

Höstens presidentval i USA väntas bli en riktig rysare.

Enligt en ny opinionsundersökning leder Demokraternas Joe Biden rejält mot president Trump, som dock knappar in i avgörande delstater.

Coronakrisen väntas bli knäckfrågan som avgör slutsegern.

I en ny nationell opinionsundersökning från Reuters/Ipsos säger 52 procent att de kommer rösta på Joe Biden med mindre än två månader kvar till valet.

Det är tolv procentenheter mer än de 40 procent som svarar att de kommer att rösta på den nuvarande presidenten, Donald Trump den 3 november.

Undersökningen visar också att antalet osäkra väljare krympt jämfört med föregående val men att flertalet av dessa tenderar att luta mot Trump.

Joe Biden och Donald Trump.

Dock avgörs det amerikanska valet inte via nationell omröstning utan elektorsval, vilket gör att en kandidat kan väljas utan att ha majoriteten av rösterna. Så var fallet 2016, då Trump utsågs till president trots att motståndaren Hillary Clinton fick nästan tre miljoner fler röster.

Enligt Reuters har Trump stor chans att knappa in i avgörande delstater och därmed ser kampen ut att bli jämn.

Corona viktigaste frågan

Undersökningen visar även att coronapandemin tenderar att bli den viktigaste frågan för väljarna. 28 procent uppger att det kommer påverka deras val.

Hanteringen av coronapandemin tippas bli största valfrågan.

51 procent av de potentiella väljarna svarar att det är mest troligt att Biden kommer att hantera pandemin bäst, medan 38 procent tror på Trump.

I frågan om brott och straff, som också är en viktig väljarfråga, tror dock 45 procent att Trump kommer att hantera det bäst, medan 40 procent är för Biden.

Gällande ekonomin har de båda presidentkandidaterna samma förtroende.

Oroliga för Bidens hälsa

Biden, som lett över Trump i flertalet opinionsundersökningar under året, leder fortfarande med viss överkant i flera nyckelstater visar flera andra opinionsundersökningar, även om stödet minskat de senaste veckorna.

Tidigare har 56 procent uppgett att de stöttar Biden just för att han ”inte är Trump”, medan motsvarande siffra för Trump-väljarna endast är 19 procent.

Samtidigt uppger 31 procent av Biden-väljarna att man oroar sig för hans ålder och hälsa. Motsvarande för Trump-väljarna är endast 1 procent.

Trump: Måste vinna

Tidigare i veckan meddelade Trump att han är beredd att använda delar av sin privata förmögenhet för att bekosta återvalskampanjen inför presidentvalet.

– Vad som än krävs. Vi måste vinna, säger Trump.

Sedan början av 2019 har Trumps återvalskampanj kostat över sju miljarder kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket som Biden lagt ner på sin kampanj.