Senatorer motsätter sig valresultatet – kräver granskning

Publicerad 2021-01-03

Ted Cruz och en grupp republikanska senatorer har gått samman för att bestrida resultatet i presidentvalet.

I stället för att Joe Biden godkänns som president den 6 januari kräver de att en kommisson granskar valresultatet.

Trots att partiets majoritetsledare uppmanar alla att erkänna Bidens seger.

Ett flertal senatorer från det republikanska partiet bestrider att presidentvalresultatet ska gå igenom den 6 januari. I stället kräver de att en valkommission inrättas för att granska resultatet av Joe Bidens seger, rapporterar Fox News.

Trump gav under natten, svensk tid, sitt stöd på Twitter till senatorernas utspel –

“När de ser fakta kommer fler följa efter. Vårt land kommer älska dem för det! ”, skriver han och fortsätter med att betona att vinsten tagits ifrån honom genom hashtaggen: “#Stoppastölden”.

Ted Cruz leder utbrytargruppen i senaten.

Det är under ledning av den republikanska senatorn Ted Cruz som flera senatorer ställt sig bakom beslutet. Senatorerna uppmanar kongressen att utse en kommission som ska genomföra en tiodagars nödrevision av valet i stater där resultaten påstås vara omtvistade.

Valkommissionen ska bestå av fem senatorer, fem medlemmar från representanthuset och fem domare från högsta domstolen.

Utan en utsedd kommission kommer senatorerna att rösta emot att valresultatet godkänns på onsdag.

Vill säkerställa ett lagligt val

Det är däremot osäkert om de kommer få med sig fler republikaner i ärendet, i och med att majoritetsledare Mitch McConell erkänner den tidigare vice presidentens seger, och uppmanar republikaner från senaten att inte bestrida valresultatet.

Senatorerna uppfattar att de flesta demokrater och vissa republikaner kommer att rösta för att intyga valresultatet och Joe Biden som president. Men de menar att en revision skulle bidra till ett allmänt ökat förtroende på valprocessen.

”Vi agerar inte för att motverka den demokratiska processen utan snarare för att skydda den. Vi borde agera tillsammans för att säkerställa att valet genomförts lagligt enligt konstitutionen, och göra allt vi kan för att återställa förtroendet för vår demokrati.", sa de i ett uttalande på lördagen.

Till Trumps fördel

De republikanska senatorernas agerande innebär en stor vinst för Trumps motarbete av valresultatet.

Donald Trump har upprepande gånger hävdat att han vann över Biden, som vände resultatet i flera stater och därmed fick över 270 elektorsröster vilket behövs för att säkra vita huset.

Skaran republikanska politiker som fortsatt strider för att Doanld Trump vann mot Joe Biden, krymper.

Enligt Trump är det ett omfattande röstbedrägeri som lett till Bidens vinst, och han har därför uppmanat stater med republikanska guvernörer och lagstiftande församlingar att häva Bidens seger – utan att lyckas.

Republikansk minoritet

Om de republikanska senatorerna väljer att bestrida valresultatet kommer det att prövas i kongressen där de två kamrarna, senaten och representanthuset, får rösta.

En stats valröster kan bara nekas om båda kamrarna röstar för att avvisa dem – vilket kan bli svårt då det är demokratisk majoritet i representanthuset och den republikanske senatledaren McConell yrkar att valresultatet ska gå igenom.

Men om avgörande staters röster skulle avvisas kan utfallet bli att ingen av kandidaterna kommer upp i de 270 elektorsröster som krävs, och vad som händer då är ytterst oklart.